hirdetés
hirdetés

Fegyverkezés

Világhírű tudósok nyilatkozata az autonóm fegyverek ellen

Számos neves kutató és tech mogul levélben figyelmeztet a mesterséges intelligenciát használó hadászat veszélyeire. 

hirdetés

Világszerte ismert tudósok és műszaki szakemberek tucatjai nyílt levélben fordultak a Föld kormányaihoz, hogy a „katonai mesterséges intelligenciával felvértezett harceszközök államközi versenyeztetését” megakadályozandó tiltsák meg az „autonóm támadófegyverek” fejlesztését.

A levelet július 28-án, a mesterséges intelligenciáról (MI) tartott, nemzetközi Buenos Aires-i konferencián (IJCAI) fogják bemutatni. A dokumentumot a mesterséges intelligencia és a robotika több tucat kutatója mellett Stephen Hawking, Elon Musk, Noam Chomsky és Steve Wozniak is aláírta.

A szöveg főleg az okos, önálló fegyverekbe forduló buta robotok és járművek problematikájával foglalkozik. A levél szerint a cirkálórakéták és a távirányítású drónok kisebb gondot jelentenek a szóban forgó eszközöknél, mert esetükben „az összes célpontot emberek határozzák meg”. Az írás szerint az emberi beavatkozás nélkül működő fegyverek fejlesztését még a csírájában el kell fojtani.

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

 A dokumentum egyik részlete következik:

„Az emberiség számára ma az a legfőbb kérdés, hogy megindítsa –e vagy sem az MI fegyverek közötti globális versengést. Ha bármelyik nagyobb katonai hatalom MI harceszközök fejlesztésébe kezd, a globális fegyverkezési verseny látszólag elkerülhetetlenné válik. A mondott technológiai pályagörbe végpontja nyilvánvaló: az autonóm fegyverek lesznek a holnap Kalasnyikovjai.”

Bár a konferencián megjelenő kutatókon és akadémikusokon kívül a levél címzettjei nem tökéletesen beazonosíthatóak, a nyilatkozat fő célja valószínűleg a közbeszéd kurrens témájává emelni a kérdést. Így remélhetőleg senki nem huny majd szemet, amikor valamelyik erősebb katonai hatalom komolyabban kutatni kezdi az „öntörvényű” harceszközökben kínálkozó lehetőségeket.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Ars Technica)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés