hirdetés
hirdetés

Űrkutatás

Végre célba ért a japán űrszonda

A Naprendszerben öt évig tévelygő Akacuki sikeresen végrehajtotta a Vénusz-körüli pályára álláshoz szükséges manőverét.

hirdetés

Hajtóművének meghibásodása miatt a 2010. május 20-án útnak indított Akacuki űrszonda kudarcot vallott, amikor hat hónappal később, december 7-én keringési pályára kívánt állni a Vénusz körül. Az Akacuki ezután szomorúan elrepült a bolygó mellett, és inkább a Napot övező útvonalat fogta be magának. A cél mindenesetre az volt, hogy a szerkezet idővel egy újabb (ám mindenképpen utolsó) esélyt kapjon a Vénusz megközelítésére.

Japán idő szerint 2015. december 7-én az űrhajó repülési tulajdonságainak 20 perces adjusztálásával aztán valahára tényleg sikerült elcsípni a cirkulálási pályát a planéta körül.

A keringés pontos útvonalát egyelőre még homály fedi.

A JAXA egyik rövidhíre szerint „A Vénusz körüli pályára állított szonda pillanatnyilag jó egészségnek örvend. A műveletet követően jelenleg méréseket és számításokat végzünk a keringési útvonalat illetően. Néhány napra szükség lesz a pálya [pontos] kikalkulálásához, és mi csak ennek meghatározása után fogjuk közzé tenni a műveletek eredményeit.”

Ez idő szerint az Akacuki az egyetlen működésben lévő szonda a Vénusz környezetében. A jármű feladata a bolygó sűrű légkörének aprólékos tanulmányozása, ultraibolya és infravörös képalkotó eszközökkel az időjárási mintáinak feltérképezése, illetve, hogy rádióhullámok segítségével a szakemberek a fellegek dacára is kikémlelhessék az égitest felszínét.

Forrás: JAXA

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Discovery News)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés