hirdetés
hirdetés

MediTech

Valós idejű mérés ultrahangos képalkotással

A Siemens új ultrahangos rendszerével most először lehet vizsgálatokat végezni a nyelőcsövön keresztül.

hirdetés

Ezek 3D-felvételeket biztosítanak a szívről, valamint valós idejű információkat a szív egészének véráramlásáról, akár EKG szabálytanságokat felmutató páciensek esetében is. Ily módon az orvosok számára például szívbillentyű korrekció végrehajtásakor még a beavatkozás megkezdése előtt láthatóvá válik, hogy a billentyű jól zár-e. A véráramlás információk előállítása valós időben igen számításigényes, és eddig csak kisebb volumenmetszetek készítésére volt lehetőség.

Az új megoldás nagyobb számítási teljesítménnyel és olyan ultrahangfejjel rendelkezik a nyelőcsövön keresztül történő képalkotáshoz, amely egyetlen felvétellel a szív nagyobb térfogatát tudja leképezni. A Siemens az Európai Kardiológiai Társaság idei kongresszusán mutatta be az Acuson SC200 Prime Editon berendezést. A 3D-ultrahang vizsgálatok során az ultrahangfejet egy endoszkópon vezetik be a nyelőcsőbe, lehetővé téve különböző méréseket a szerv, elsősorban a szív közvetlen közelében. E mérések messze pontosabb képeket biztosítanak, mint amikor a mérőfejet kívülről illesztik a testhez.

A szív véráramlásának megállapításához az ultrahangos berendezés megméri a vértestecskék által visszavert hanghullámokat. Ebből a doppler effektus alapján meg tudja állapítani, hogy a vér a mérőfej felé vagy attól elfelé áramlik. Színes dopplerképalkotást eddig csak kisméretű 3D-képmetszeteken lehetett elvégezni. Annak érdekében, hogy nagyobb – klinikailag értékelhető–volumenről készülhessen színes dopplerkép, eddig több szívciklust kellett kimérni, majd a részvolumeneket egyesíteni.

Ehhez az ún. stitching művelethez referencia-pontként az EKG görbe kiemelkedő pontja (R-csúcs) szolgált. Ez azonban legtöbbször csak olyan pácienseknél funkcionál, akik EKG-je mentes a rendellenességektől. Ezen kívül az adatok nem állnak valós időben rendelkezésre, és a részekből összeállított volumenben műtermékek jelenhetnek meg. Az új készülék olyan számítógép-architektúrával működik, amely extrém nagy teljesítményt tesz lehetővé. A Siemens-mérnökök teljesen új mérőfejet is kifejlesztettek. Ez piezo-elemek szokásos lineáris tömbje helyett lapos, több mint 2000 piezo-elemet tartalmazó mátrixszal rendelkezik.

(forrás: Siemens)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés