hirdetés
hirdetés

Atomenergia

Új technológiák az atomiparban

Lezárult egy hároméves nemzetközi projekt, amelyben a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének szakemberei a gázhűtésű gyorsreaktor üzemanyag-ciklusának vizsgálatával foglalkoztak. A kutatómunka ezzel nem ért véget, az intézet részt vesz egy kísérleti reaktor közép-európai létesítésének előkészítésében – közölte Aszódi Attila igazgató.

hirdetés

A gázhűtésű gyorsreaktor (Gas-cooled Fast Reactor, GFR) egyike azoknak az úgynevezett negyedik generációs atomreaktor típusoknak, amelyektől azt várják, hogy 2030 utáni üzembe állításukkal jelentősen javítsák a nukleáris üzemanyag hasznosításának hatásfokát, és csökkentsék a keletkező radioaktív hulladék mennyiségét, környezeti veszélyességét, vázolta Aszódi Attila. Ez a reaktortípus alkalmas a mostaniak üzemanyagának további hasznosítására. A mostani projekt azonban mélyebbre megy, azt vizsgálja, hogy pontosan hogyan kell megvalósítani, tehát tulajdonképpen a tervezésről szól – fejtette ki a szakember.

Elmondása szerint a héliumgázzal hűtött reaktor jelentős fenntarthatósági és biztonsági előnyökkel kecsegtet, ugyanakkor megvalósítása nagy anyagtechnológiai kihívások elé állítja a tervezőket. A gázhűtésű gyorsreaktorral kapcsolatos kutatásokban évek óta részt vesz a BME Nukleáris Technikai Intézetének kutatói kollektívája. - A legfontosabb lépés volt az Európai Unió 7. kutatás-fejlesztési keretprogramjában támogatást nyert nemzetközi GoFastR projekthez való csatlakozás – hangsúlyozta az igazgató.

Az intézet szakemberei a gázhűtésű gyorsreaktor üzemanyag-ciklusának vizsgálatával foglalkoztak
Az intézet szakemberei a gázhűtésű gyorsreaktor üzemanyag-ciklusának vizsgálatával foglalkoztak

Az angol AMEC energetikai tanácsadó cég által koordinált EU-projektben mintegy 20 résztvevő kapcsolódott be, angolok, csehek, franciák, hollandok, németek, olaszok, spanyolok, svájciak, szlovákok és magyarok. A BME NTI részvételét a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Új Széchenyi terv EU_Bonus pályázati kiírására segítette, itt nyertek támogatást az európai uniós projekt önrészéhez. Az intézet szakemberei a gázhűtésű gyorsreaktor üzemanyag-ciklusának vizsgálatával foglalkoztak. Igazolták, hogy ez az új reaktor képes lehet a hagyományos könnyűvizes reaktorok által termelt radioaktív hulladék egy részének feldolgozására is.

Az igazgató elmondta, hogy a megvalósítás első lépéseként egy kísérleti gázhűtésű gyorsreaktor létesítését tervezik Közép-Európában. Ennek üzemanyag-kazettáit és aktív zónáját vizsgálták részletes számítógépes szimulációkkal. Arról is beszámolt, hogy a hároméves GoFastR projekt zárulásával nem fejeződtek be a gázhűtésű gyorsreaktorral kapcsolatos kutatások a BME-n, mivel intézetük bekapcsolódott az MTA Energiatudományi Kutatóközpont által koordinált, szintén az EU 7. keretprogramjában támogatást nyert ALLIANCE projektbe is. Ennek célja, hogy folytassák az előkészületeket az ALLEGRO kísérleti reaktor megvalósításához.

TOP 5 kamu érv a paksi bővítés mellett.

(forrás: MTI)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[135730] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés