hirdetés
hirdetés

Űrkutatás

Szondát küldenének a legközelebbi csillaghoz

A tudósok megunták, hogy teleszkóppal bámulják az Alfa Centaurit, most már inkább szeretnék tiszteletüket tenni az égitestnél.

hirdetés

A törekvés, hogy más csillagrendszereket ne csupán távcsövekkel, hanem akár szondákkal is feltérképezhessünk egyelőre kissé merésznek tűnik, hiszen még a leggyorsabb űrhajónak is 30 ezer évébe telne, amíg eléri a hozzánk legközelebb eső csillagot; az Alfa Centaurit.

Jurij Milner befektető és az űrkutatási projektek lelkes rajongója most mégis úgy gondolja, hogy ennél azért gyorsabb megoldást is alkalmazni lehetne.

A világhírű fizikussal, Stephen Hawkinggal együtt éppen ezért útnak indították a 100 millió dolláros Breakthrough Starshot programot, amelynek célja, hogy egyetlen nemzedék alatt szondákat küldjön az Alfa Centaurihoz. Ha minden jól megy, az űrhajók 20 év alatt érnék el a viszonylag közel, 4,4 fényévre található szisztémát. A jelenlegi javaslat apró „nanoűrhajók” ezrei köré építené az utazást, amelyek úgynevezett „fényvitorlák” segítségével közlekednének. Amennyiben az ilyen vitorlákat kellően nagy teljesítményű lézerrel (a Breakthrough esetében 100 gigawattot emlegetnek) megtaszítják, a szondák repülés közben akár a fény sebességének 20 százalékával is haladhatnának. Ugyan ez a nyaktörő iram lehetetlenné tenné, hogy sokáig az Alfa Centauri közelében tartózkodjanak, ám még ez az idő is elég lenne a kellő mennyiségű adat összegyűjtéséhez. Az emberiség négy évvel később elvileg a szondák elindításához használt lézeres berendezés segítségével tehetne szert az így keletkezett információra.

Valahogy így képzelik (Forrás: Breakthrough Starshot)

Természetesen azért addig még számos akadályt le kell küzdeni.

A program csak akkor lesz működőképes, ha a nanoűrhajók megépítése lehetségessé válik, a lézertechnika elég fejlett a kívánt sebesség eléréséhez, illetve, ha a jármű kellő hányada képes átvészelni a hosszadalmas utazás viszontagságait.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés