hirdetés
hirdetés

Biotechnológia

Szeretne úgy nézelődni, mint a kaméleon?

Egy pörölycápafej-szerű szerkezettel 180 fokra terjeszthetjük ki az emberi látás hatósugarát.

hirdetés

Egy Interactive Architecture Lab nevű cég PolyEyes 2.0-ra keresztelt eszköze állítólag a kaméleonéhoz hasonló látással ajándékozza meg a viselőjét.

PolyEyes 2.0 (Fotó: Twitter/Aryeh Sternberg)

Az említett, ostorcsapás gyorsaságú nyelvvel rendelkező, színváltós hüllő további különleges tulajdonsága, hogy egymástól függetlenül mozgatható szemeivel akár 180 fokos képet tud alkotni a környezetéről.

Küllemét tekintve a PolyEyes távolról sem a kaméleonokra emlékeztet, ehelyett inkább talán a pörölycápa fejét juttathatja az eszünkbe. A mulatságos alak, különösen, ha viseljük az eszközt, meglehetősen funkcionális szereppel bír. A Popular Science szerint a gép két, átlátszó burokban mozgó Raspberry Pi kameramodult tartalmaz. Ez a kialakítás 180 fokos „látást” tesz lehetővé, amely a kamerák által felvett fotókból és videókból áll össze. A képanyagot még egy beágyazott számítógépes modul is feldolgozza, mielőtt az emberi szem elé tárul a rögzített információ.

A PolyEyes 2.0 egyébként a még nagyobb volumenű Polymelia Project részét képezi, melynek végső célja, hogy az egész emberi szervezetet „továbbfejlessze”. A SlashGear beszámolója alapján ezt egy heterogén komponensekből alkotott „összeállítással” oldanák meg a mérnökök, amely megerősíti vagy kiterjeszti az egyes emberi képességeket.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: HNGN)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés