hirdetés
hirdetés

Zöldebb repülés

Repülőgép üzemanyaggá alakíthatja a mesterséges fotoszintézis a szén-dioxidot

Fotoszintézis: a növényi élet alapjául szolgáló felépítő folyamat, mely elvét most gyártócégek is alkalmazni kezdik fenntartható üzemanyagok előállítására.

hirdetés

Az egyik ilyen cég a Dimensional Energy. A vállalat mesterséges fotoszintézissel állít elő alapanyagokat többek között repülőgép üzemanyagok gyártásához.

És hogy miért is forradalmi ötlet ez igazán? Mert az eljárás képes drasztikusan csökkenteni a légiközlekedési ipar által okozott környezeti károkat, amelyek az emberi eredetű szén-dioxid kibocsátás 2 százalékáért felelősek világszerte.

Az eljárás kifejlesztése tulajdonképpen azért tartott ilyen sokáig, mert az első néhány próbálkozás eredményei egyszerűen nem voltak elég költséghatékonyak. Azonban a technológia folyamatos fejlődésével ez a módszer is egyre inkább megvalósíthatóvá válik. Ez pedig azt jelenti, hogy talán már a közeljövőben egy káros szén-dioxid kibocsátástól mentes légiközlekedési ipart létrejöttének lehetünk tanúi. Pontosabban: az ipar annyi szenet fog elnyelni felhasználásra, amennyit kibocsát. 

És ez még nem minden. A cég újszerű rendszereivel előállított szénhidrogéneket más termékek, például műanyagok vagy más típusú üzemanyagok előállítására is fel lehetne használni.

Mi a Dimensional Energy fejlett technológiája? Hogyan hasznosítja a megújuló energiaforrásokat szén-dioxid-semleges üzemanyagok előállításához? Mi a tudomány, a mérnöki megoldás és a technológia a mesterséges fotoszintézis mögött? Milyen potenciállal rendelkezik ez a technológia a jövőben? A videó választ ad ezekre a kérdésekre és még sok másra.

Fazekas Borbála
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés