hirdetés
hirdetés

Orbital ATK

Rakétát lő az űrbe a SpaceX riválisa

Feltéve, hogy a 2014-es kudarc után nem robban fel ismét az űrhajó.

hirdetés

Antares nevű rakétája 2014. októberi felrobbanása óta a SpaceX vetélytársa, az Orbital ATK nem küldött fel több járművet az éterbe. A cég magyar idő szerint október 15-én hajnali 2 óra 51 percre időzítve most mégis újabb kísérletet tesz egy rakéta fellövésére.

Az Antares 230 feladata az lesz, hogy 2,4 tonna ellátmányt biztosítson az űrállomáson dolgozó asztronauták számára.

Az Orbital eredetileg már hónapokkal ezelőtt készen állt a startra, ám aztán késlekedésre kényszerült. Ez benne volt a pakliban, tekintve, hogy az Antares vadonatúj motort kapott. Ennek tudható be az is, hogy az Antares-t Antares 230-ra nevezték át.

Időközben a társaság egy másik társaság jóvoltából „rakétastoppal” azért néhány küldeményt csak felküldött az ISS-re.

A tavalyelőtti robbanást a rakéta egyik hajlott korú AJ-26 hajtóművének hibás turbószivattyúja okozta. (A turbószivattyú az a berendezés, amely nyomás alá helyezi a rakéta hajtóanyagát, mielőtt ez bekerül az égéstérbe.) A probléma orvoslásához (és a hajtómű modernizálásához) az Antares 230 immár kettő RD-181 motorral fog repülni – ezeket a monstrumokat orosz gyártók már kifejezetten ehhez az űrhajóhoz fejlesztették ki.

Az Antares 230 rakéta immár kettő RD-181 hajtőművel fog el rugaszkodni a kilövőállomásról (Forrás: NASA)

A SpaceX járművének szeptember elsejei felrobbanása után – amikor is kilövéskor a Falcon 9 megsemmisült a Kennedy űrközpontban – az előirányzott dátum talán most éppen ideális az Orbital számára, hogy bizonyíthasson.

Az élet kegyetlen.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: PopSci)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés