hirdetés
hirdetés

K+F+I

Pilot kutatólaboratórium épül a Debreceni Egyetemen

Vírus- és baktériumalapú biológiai hatóanyagok steril gyártási technológiával történő előállítására kutatólaboratóriumot építenek a DE-en.

hirdetés

A kutatólaboratórium létrehozására a Debreceni Egyetemen elnevezésű pályázat európai uniós támogatással, a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg 3,999 milliárd forint összegű vissza nem térítendő támogatásból. Az új laboratóriumban folyó kísérletek, kutatások hozzájárulnak majd a leendő nemzeti oltóanyaggyárban folyó munkához is. Az online projektnyitón elhangzott: a pilot labor a Vezér utcai egyetemi innovációs parkban valósul meg, ahol két egymástól elválasztott területen vírus- és baktériumalapú biológiai hatóanyagok steril gyártási technológiával történő előállítására nyílik lehetőség. A vírusok és a baktériumok szaporítása és tárolása, két egymástól elválasztott 2. biológiai biztonsági szintnek megfelelő (BSL2) munkakörnyezetben fog folyni.

A víruskutatások célja elsősorban a modern vírusvakcina-kutatás fejlesztése. A kialakítandó infrastruktúra magasabb szintre emeli a vírusvakcinák kutatását, lehetővé tesz prototípus vakcinákkal kapcsolatos kísérleteket és a formulálásukkal összefüggő fejlesztéseket - jelezték hozzátéve: a bakteriológiai részlegen a törzsek közepes és nagy volumenű fermentoros termelésére is lehetőség nyílik a projekt segítségével, "megteremtve a rekombináns készítményeket termelő baktériumtörzsek pilot méretű előállításának feltételeit is". A szakmai tájékoztatón elhangzott: "a rekombinánsfehérje-technológia alkalmazásával különböző vírusok fehérjéit baktériumok segítségével nagy tömegben lehet majd termelni, ami az új típusú rekombináns vakcinák fejlesztésének alapfeltétele. A rekombináns fehérjék fermentorban való termeltetése nemcsak vírusvakcinák fejlesztésére lesz alkalmas, hanem különböző fehérje természetű terapeutikumok (inzulin, szomatotróp hormon) készítményekkel kapcsolatos kutatásokra és ilyen szerek előállítására is alkalmas".

Pintér Ákos rektorhelyettes azt is kiemelte, hogy a projektben résztvevő kutatók a Debreceni Egyetem karokon átívelő kutatócsoport-hálózatainak kutatói. Ezek a kutatói hálózatok összefogják különböző tudományterületek szaktudását, sokféle szakember - farmakológusok, mikrobiológusok, biotechnológusok, biomérnökök, gyógyszertechnológusok, botanikusok, biológusok, analitikusok, közgazdászok, jogászok - összekapcsolásával a fejlesztés teljes folyamatának végigkövetését teszik lehetővé.

(forrás: MTI)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés