hirdetés
hirdetés

Nichicon elektrolit és hibrid kondenzátorok

Fedezze fel a GYA, GYC, GYD, és UUD sorozatok részleteit.

hirdetés

Nichicon

A Nichicon az egyik legrangosabb kondenzátorgyártó a piacon. A vállalat elemeit kiváló paraméterek jellemzik, és népszerűek is - különösen az elektronikai berendezések gyártói körében, amelyek eszközeik minőségére és tartósságára összpontosítanak. Az utóbbi évtizedekben azonban az elektronikus áramkörök egyre elterjedtebbek lettek az új területeken (például az autóiparban), és ezzel egyidejűleg megnőttek az energiahatékonyságra és tartósságra vonatkozó követelmények. Ez a folyamatos technológiai fejlődés eredménye - különösen a kondenzátorok területén. Egyrészt megmaradtak sok áramkör (például tápegység vagy átalakító) kulcskomponenseiként, másrészt: évek óta a leginkább meghibásodásra hajlamos passzív alkatrészeknek tekintik őket. A TME katalógusa bővelkedik a  hosszabb élettartamú és kiváló jellemzőkkel rendelkező kompakt alkatrészekben. Ráadásul teljesen új technológiai megoldások vannak ma a piacon, amelyek megfelelnek a modern elektronika magas követelményeinek. A Nichicon kondenzátorok élen járnak a fejlesztésben – a TME-nél pedig mindig megtalálhatja a márka legújabb megoldásait.

Nichicon Hybrid kondenzátorok

Az elektrolit kondenzátorokat széles körben használják az elektronikus berendezésekben - főként az általuk kínált nagy kapacitás, viszonylag kis méret és megfizethető áruk miatt. Az elektrolit kondenzátoroknak azonban vannak hátrányai is (például nagy impedancia, korlátozott élettartam vagy magas szivárgási áram). Ezen paraméterek javítása érdekében egy hibrid technológiát fejlesztettek ki; az elektrolit funkciót egy vezetőképes polimer látja el, amely elválasztja a szigetelés és az alumínium fólia rétegeit. Ez a kialakítás jobb tulajdonságokat biztosít a kondenzátoroknak, többek között: kisebb méret, hosszabb élettartam és alacsony ESR. Ezenkívül a névleges impedancia nem változik jelentősen a hőmérséklettel. A példa a diagrammon látható (1. ábra). Ez az egyenértékű soros ellenállás (100 kHz frekvencián) változását mutatja az üzemi hőmérséklethez képest. Hasonló specifikációjú Nichicon alkatrészeken is elvégezték a méréseket: az UCZ sorozatú elektrolit kondenzátoron és a GYA hibrid kondenzátoron (a termékeket az alábbiakban ismertetjük).

1. ábra ESR variációk üzemi hőmérséklettel. Forrás: TME
1. ábra ESR variációk üzemi hőmérséklettel. Forrás: TME

UCZ sorozatú hibrid kondenzátor impedancia. Forrás: TME
UCZ sorozatú hibrid kondenzátor impedancia. Forrás: TME

GYA sorozatú hibrid kondenzátor impedancia. Forrás: TME
GYA sorozatú hibrid kondenzátor impedancia. Forrás: TME

Az Automotive Electronic Council AEC-Q200 szabványának megfelel

Az AEC-Q200 nemzetközi szabvány meghatározza az autóipari tervezéshez jóváhagyott passzív alkatrészek jellemzőit. A járműalkatrészek számos kedvezőtlen tényezőnek vannak kitéve, az AEC-Q200 tanúsítvány többek között hő-, pára- és rezgésállósági vizsgálatokat biztosít. Az alkatrészparamétereknek bizonyos tűréssel kell rendelkezniük. A vizsgálatok részeként az alkatrészeket ciklikus maximális terheléseknek vetik alá, hogy ellenőrizzék élettartamukat. Ez érthető, tekintve, hogy bármely kondenzátor működése befolyásolhatja az ABS, az ESR és más biztonsági funkciók tulajdonságait- és akár a fedélzeti számítógép - megfelelő működését. A Nichicon összes kondenzátora megfelel az AEC-Q200 szabvány követelményeinek, és használhatók az autóiparban járművek elektronikus berendezéseinek gyártásához - beleértve az elektromos járműveket.

A GYA, GYC, és GYD sorozatú kondenzátorok

A GYA, GYC és GYD sorozatú kondenzátorok hibrid alkatrészek, amelyeket a Nichicon által kifejlesztett eljárások szerint gyártanak.

A bemutatott sorozatok SMD alaktrészek, kompakt és tömeggyártáshoz ideális kialakításúak (nyugalomban 250°C-ig tűrik a PCB hőmérsékletet, feltéve, hogy a forrasztási folyamat nem tart tovább 30 másodpercnél). Az RoHS irányelvnek és a fent említett AEC-Q200 szabványnak megfelelnek. Itt kell megjegyezni, hogy kapacitásuk tűrése ± 20 százalék. Ez az eredmény hasonló elektromos jellemzőkkel rendelkező elektrolit kondenzátorokhoz mérhető. Az alacsony impedancia (alacsony ESR) mellett azonban a hibrid megoldások hosszú élettartammal és korlátozott kopási tulajdonságaikkal is kiemelkednek. A diagram (2. ábra) a "klasszikus" és a hibrid kondenzátorok kapacitásának átlagos változását mutatja. A gyártó által szolgáltatott adatok azt mutatják, hogy a GYA, GYC és GYD sorozatok négyszer kisebb eséllyel veszítik el kapacitásukat normál üzemi körülmények között.

2. ábra A kapacitás változása az idő függvényében. Forrás: TME
2. ábra A kapacitás változása az idő függvényében. Forrás: TME

A kapacitás csökkenése egy tipikus elektrolit kondenzátornál. Forrás: TME
A kapacitás csökkenése egy tipikus elektrolit kondenzátornál. Forrás: TME

A kapacitás változása hibrid kondenzátornál. Forrás: TME
A kapacitás változása hibrid kondenzátornál. Forrás: TME

A Nichicon hibrid kondenzátorait elsősorban tápegységekben, elektromos motorvezérlőkben, szivattyúkban,  meghajtókban  világításoknál (pl. kabinvilágítás) és mérőberendezésekben használják. Szabványai és hőtűrése miatt a GYD sorozat AC/DC, DC/DC átalakítókban, elektromos és hibrid autós inverterekben is használható, ezeknek a járműveknek a töltőállomásain, valamint a motorfelügyeleti rendszerekben.

Az UUD sorozatú elektrolit kondenzátorok

Bár az UUD sorozat SMD elektrolit kondenzátorokat takar - nem sokkal maradnak el a hibrid megoldásoktól. Viszonylag alacsony impedanciájúak és nagy hőállósággal rendelkeznek. Ez biztosítja a Nichicon alkatrészek minőségét. Az alkatrészek engedélyezettek az autóipari szektorban való használatra. A kondenzátorokat nagy sűrűségű nyomtatott áramköri lapokhoz, például számítógépes alaplapokhoz tervezték; -55°C és 105°C közötti hőmérsékletet képes tolerálni, szivárgási áramuk nem haladja meg a 3µA-t, és a garantált élettartam (típustól függően) 2000 vagy 5000 óra. A TME ezeket a termékeket 10 µF és 470 µF közötti kapacitással kínálja (10 V és 50 V DC közötti feszültségre alkalmasak).

Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o.
a szerző cikkei

(forrás: TME Hungary )
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés