hirdetés
hirdetés

Német techdíjat nyert a magyar szenzorruha

Német technológiai díjat nyert a magyar AXS Motionsystems Kft. digitális ergonómiai fejlesztése a müncheni elektronikai szakvásáron. 

hirdetés

A magyar vállalkozás az Elektor Magazin vezető német elektronikai szaklap első díját hozta el, a 75 ezer eurós díjazású elismerés olyan nemzetközi marketing kampányt tartalmaz, amellyel a vállalat kiléphet külső piacokra, kezdve Németországgal. A megmérettetésen első ízben vettek részt magyar vállalkozások. A cég digitális ergonómiai fejlesztése vizsgálja a gyártósorokon dolgozók fizikai terheltségét, segíti az egészséget védő ergonomikus munkahelyek kialakítását. Az AXS Ergonómiai Kiértékelő Rendszerrel ipari környezetben digitálisan rögzíthető bármilyen munkafolyamat során végzett mozgássor, valamint egzakt módon mérhetők és kiértékelhetők a munkafolyamat során kézzel kifejtett erőhatások.

„Napjainkban az ergonómiai szempontok egyre nagyobb szerepet játszanak a munkahelyek kialakításában, az AXS Motionsystem Kft. jelenlegi szolgáltatása minden saját ergonómussal nem rendelkező gyárat és üzemet ki tud szolgálni, de a fejlesztés alatt álló dobozos termékét a nagyobb gyárak ergonómusai is fogják tudni használni. Ez egy viszonylag nagy célközönséget, és ezáltal jelentős növekedési potenciált jelent. A társaság nagy előnye, hogy az integrált ergonómiai kiértékelő rendszerek területén nincsenek versenytársai, így lényegében ő hozhatja létre a piacot. Meglátásunk szerint minden lehetőség adott, hogy a Széchenyi Tőkealap anyagi és szakmai támogatása hozzá tudjon járulni a fejlesztés hazai és nemzetközi sikeréhez” – emelte ki Csuhaj V. Imre a Széchenyi Tőkealap elnök-vezérigazgatója.

Az öt éves fejlesztői munkával létrejött AXS Rendszer egyedülálló módon képes üzemi és ipari körülmények között, a termelési folyamat zavarása nélkül, például a munkafolyamat során kifejtett erőhatásokra, környezeti hatásokra és életfunkciókra vonatkozó pontos ergonómiai méréseket végezni. Az adatokat az AXS szoftverével kiértékelve a mérést követően azonnal meghatározható az adott munkahely nemzetközi ergonómiai sztenderdjeinek (Rapid Entire Body Assessment, Ergonomic Assessment Worksheet) való megfelelőssége. A felszerelés hasznosítható a munkavállalók teljesítőképességének egzakt mérése, illetve az élsportolók mozgásának rögzítése és elemzése terén is.

A jelenleg piacon lévő, elsősorban a filmgyártás, a sport-fitnesz és az orvosi távfelügyelet területein használt szenzoros felszerelések nem hasonlíthatóak az AXS Rendszerhez, ugyanis míg azok általában egy adott területre fókuszálnak, addig a magyar fejlesztés képes a teljes csontozatról egy időben valós adatokat szolgáltatni. Jelentős előnye még a jelenleg forgalomban lévő motion capture rendszerekkel szemben, hogy kül- és beltéren, mágneses környezetben is és bármekkora méretű területen használható. A rendszernek a szereplők száma tekintetében sincsenek korlátai, akár több száz felvétel készíthető egy időben. Ráadásul képes az adatok kiértékelésének időigényét a tizedére csökkenteni, a pontossága pedig szakértő felhasználó kezében 100 százalékos.

Az AXS Motionsystem Kft. 2016 tavaszán nyerte meg az Audi Hungaria ergonómiai kiértékelő rendszer beszerzésére kiírt nemzetközi pályázatát, azóta több általuk fejlesztett rendszert értékesítettek és jelentős európai növekedés előtt állnak. Székely Lajos, az AXS Motionsystems ügyvezető igazgatója a közleményben elmondta, a munkahelyi eredetű vázizomzati rendellenességek becslések szerint évente mintegy 2 százaléknyi GDP kiesést okoznak az európai gazdaságnak. A digitális ergonómia ébredőben lévő, hatalmas piac, mivel az Európai Unió területén több mint 15 ezer tömegtermelésben érdekelt nagyvállalat 4 millió munkahelyet üzemeltet.
Az Európai Unióban 2006 óta direktíva teszi kötelezővé a munkavégzés kapcsán fellépő vázizomrendszeri megbetegedések megelőzését célzó munkahelyek létrehozását, a kapcsolódó munkaegészségügyi szabályozás pedig a munkahelyek évenkénti minősítését írja elő. A megfeleléshez szükséges munkakörnyezeti felmérést és a javító intézkedések megtételét könnyíti meg, teszi egzaktabbá és költséghatékonyabbá az AXS szakértői rendszere.

(forrás: MTI, Széchenyi Tőkebefektetési Alap)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés