hirdetés
hirdetés

Robotika

A robotok is megtanulják, mi is az a fájdalom

Német tudósok a „nyilalás” különböző fokozataival ismertetnék meg a robotokat.

hirdetés

A fájdalom fontos.

A megfelelő választ adja ahhoz, hogy elkerülhessük a komoly sérüléseket, vagy akár megmentsük az életünket. Néhány német tudós speciel (érthetően) szintén így látja a dolgot, és ezért olyan robotokon munkálkodnak, amelyek megérzik a fájdalmat és reagálnak is rá. Így a szerkezetek mindentől el tudnak távolodni, amely károsíthatja őket, és az élettartamuk meghosszabbításával a rajtuk végzett költséges javítások számát is redukálni lehet.

A hannoveri Leibniz Egyetem részéről Johannes Kühn és Sami Haddadin professzor a svédországi IEEE International Conference on Robotics and Automation (ICRA) keretében mutatták be a fejlesztésüket. A lenti videóban a kutatókat látjuk, amint egy robotkaron bemutatják „az emberi bőr struktúrája által ösztönzött robotikus idegszövetmodellt.”

Az ilyen idegrendszer enyhe, közepes (például erős ütközés) vagy súlyos (minden, ami károsíthatja a robotot) kategóriákba sorolja a fájdalmat.  Az összes osztály a neki megfelelő választ váltja ki, derül ki az ICRA tanulmányból.

Míg a kutatás minden eddiginél „emberszabásúbb” robotokhoz vezethet, más jellegű gépek is profitálhatnak belőle. A fájdalomérzés lehetősége például az üzemekben használt masinák védelmét is megkönnyítheti.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[188993] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés