hirdetés
hirdetés

Univerzum

Megtalálhatták a gravitációs hullámokat

Egyes híresztelések szerint a világ legnagyobb gravitációshullám-obszervatóriuma végre elcsíphette azt, amit évek óta keresett.

hirdetés

A gravitációs hullámok a téridő görbületének az űrben gyorsuló, hatalmas égitestek által keltett fodrozódásai. Többek között az egymás körül keringő neutroncsillagpárok és az éppen összeolvadó feketelyukak is létrehozhatják a jelenséget.

A hullámok létezését egy évszázada még Einstein előlegezte meg általános relativitáselméletében, ám a tudósok közvetlen bizonyítékok hiányában mostanáig nem tudták alátámasztani a feltételezést. Megtalálásuk a teória kirakósának utolsó darabját jelentené, és ezután a csillagászok is teljesen más szemmel vizslatnák az univerzumot.

A Lézer Interferométer Gravitációshullám Obszervatórium (LIGO) 2002-2010 között egyszer már megpróbálta kézre keríteni a jelenséget, ám akkor nem járt sikerrel a csillagvizsgáló. Érzékenyebb utódja, az Advanced LIGO, avagy aLIGO szeptember 18-án újabb kísérletet tett a cél érdekében.

Gravitációs hullámok (Forrás: New Scientist)

Alig egy héttel később Lawrence Krauss, az Arizona Állami Egyetem kozmológusa olyan pletykákról írt a Twitteren, hogy bizonyos áhított jeleket már észlelt is a detektor.

Most Krauss azt állítja, hogy a híreszteléseket immár egy független forrás is megerősítette.

A való életben Krauss ugyanakkor már óvatosabban bánt a szavakkal. A jel akár hamis is lehetett, amelyet a detektorcsapat teszteléséhez szándékosan fecskendeztek az „információtengerbe”.

A LIGO hivatalos, régebben kiadott közleménye szerint egyelőre az első kör adatait elemzik. Az analízis egyébként január 12-én elméletileg lezárult. – „Időbe telik, amíg az eredményeket kielemezzük, értelmezzük és felülbíráljuk" – mondja Gabriela González a Louisianai Állami Egyetem szóvivője. – „Várakozásunk szerint a következő hónapokban lesznek híreink az eredményekről.”

„A pletykák helyett mi majd más eszközökkel kívánunk részt venni a diskurzusban” – tette hozzá a Massachusetts Institute of Technology (MIT) részéről David Shoemaker.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: New Scientist)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés