hirdetés
hirdetés

Hibrid

Megszületett az első sertés-ember embrió

A történelemben először néhány tudósnak sikerült „működő”, részben sertés, részben pedig ember embriót létrehoznia.

hirdetés

Egy, a Cell folyóiratban leközölt tanulmány szerint tudósoknak sikerült emberi őssejteket fecskendezni egy sertésembrióba, majd pedig az eredményből olyan szöveteket elállítani, amelyekkel a szívhez és a májhoz hasonló szervek kezdeti stádiumait létre lehet hozni.

Bár a kísérletek még nagyon korai szakaszban vannak, a tudósok szentül hiszik, hogy a hibrid embrióval egyszer majd haszonállatokban kifejlődő, transzplantálható emberi szerveket is elő tudnak állítani.

Ha ez nem lenne elég, egy másik, a Nature szaklapban megjelent és az előzőtől tökéletesen független értekezés arról számolt be, hogy egy nemzetközi tudóscsapatnak egy „fajközi” szervátültetést sikerült megvalósítania, amikor egy hasonló módszerrel egér-patkány embriót hozott létre. A kutatóknak ezen kísérlet keretében egy egérhasnyálmirigyet egy patkányembrióban sikerült kitenyészteniük, hogy aztán az alkotást cukorbeteg egerek szervezetébe implantálják. A Washington Post jelentése alapján az új hasnyálmirigy meggyógyította a diabéteszes állatokat, testük nem lökte ki a jövevényt. Az egereknek csupán egy kis pihenésre és immunszupresszív kezelésre volt szükségük a gyógyuláshoz.

Miközben a technológia rohamosan fejlődik, az állatokban kitenyésztett szervek, vagy akár csak a bizarr ember-állat hibridek megteremtése etikai szempontból igen érzékeny témáknak számít. Ami a jelent illeti, a Cellben megjelent értekezés szerzői kijelentik, hogy a rendszer még korántsem szuperhatékony. Mindenesetre a két kísérlet rámutat arra, milyen potenciális előnyökkel is járhatnak az ilyen ellentmondásos kutatások.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés