hirdetés
hirdetés

Tudomány

Még legalább 150 évig elkerüli a Földet

Nem fenyegeti a Földet az a hegynagyságú aszteroida, amely egy orosz tudós szerint a bolygó felé száguld - ismertette a The Daily Telegraph online kiadása.

hirdetés

Az aszteroidát október végén észlelték egy orosz obszervatóriumban. Vladimir Lipunov, a Moszkvai Állami Egyetem csillagásza szerint a 400 méter átmérőjű égitest háromévente halad el a Föld mellett. A 2014 UR116 jelű aszteroida nem jelent közvetlen fenyegetést a Földre – hangsúlyozta a tudós, ám arra is felhívta a figyelmet, hogy ez az objektum ezerszer akkora erejű robbanást okozna, ha mégis összeütközne a Földdel, mint a 2013-ban Cseljabinszk orosz város felett a földi légkörbe csapódó, busznagyságú meteorit, amelynek érkezése több kilométeres sugarú körben rongálta meg az épületeket, törte ki az ablakaikat. Lipunov szerint a 2014 UR116-hez hasonló méretű űrsziklák keringési pályáját nehéz kiszámítani, mert más bolygók tömegvonzása folyamatosan befolyásolhatja azt.

– Állandóan figyelnünk kell erre az aszteroidára, mivel akár egy kicsi kalkulációs hiba is komoly következményekkel járhat – magyarázta a professzor. Eddig még csak körülbelül 11 ezret fedeztek fel és katalogizáltak a mintegy 100 ezer földközeli égitest közül, amelyek keresztezhetik a bolygó pályáját, és méretük alapján veszélyesek lehetnek. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) honlapján hétfőn szintén közzétette, hogy a 2014 UR116 nem halad elég közel a Földhöz, hogy fenyegetést jelentene.

A közleményben az is olvasható, hogy Tim Spahr, a massachusettsi Cambridge-ben működő Kisbolygók Központjának igazgatója számítógépen modellezte az aszteroida pályáját, miután felismerte, hogy ez az az égitest, melyet hat évvel ezelőtt megfigyelt. Mindkét megfigyelés adatait felhasználva a NASA Sentry rendszerének automatikus számításai felvázolták az aszteroida későbbi mozgását. Ezek a kalkulációk kizárják, hogy a 2014 UR116 a Földnek vagy más bolygónak ütközzön legalább még 150 évig.

(forrás: MTI)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés