hirdetés
hirdetés

Tudomány

Magfúzió mindennapos használatra

Az Európai Unió közel fél milliárd euróval támogatja azt a konzorciumot, melynek célja, hogy a fúziós kutatásokkal 2050-re olyan környezetbarát energiaforrást biztosítsanak, amely hozzájárul a világ egyre növekvő energiaigényének kielégítéséhez. A konzorcium tagja a Wigner Fizikai Kutatóközpont is, amely 200 millió forintnyi támogatást kap évente.

hirdetés

A kutatási program előkészületeként 2012-ben az európai kutatóközpontok közösen felvázolták azt a részletes programot, amelynek pontjait követve 2050-re megvalósíthatják a fúziós energia mindennapos használatát. Az Ütemterv a fúziós energia megvalósításához tervezet két fő célja, hogy a kísérletek alapos előkészítésével biztosítsák a még épülő ITER kísérleti reaktor legmegfelelőbb kihasználását és annak kutatási eredményeire építve kidolgozzák a 2050-re tervezett DEMO demonstrációs erőmű koncepcióját. A ma létező legsikeresebb kísérleti reaktor, az Egyesült Királyság területén található JET 2018-ig az EUROfusion rendelkezésére áll.

A kísérleti és építési tervek kidolgozása a Horizont 2020 elnevezésű EU keretprogramban együttműködő egyetemek és kutatóközpontok feladata, a tervezési folyamatokba pedig minden eddiginél jobban bevonják a kapcsolódó iparágakat is.

Az EURATOM Horizont 2020 program az elkövetkező 5 évben közel fél milliárd euróval fog hozzájárulni az EUROfusion kutatásaihoz, illetve hasonló mértékű támogatást várnak a tagállamoktól is kutatószemélyzet és más, nem anyagi segítség formájában. A Wigner Fizikai Kutatóközpont kutatói évi nagyjából 200 millió forintnyi támogatást kapnak.

(forrás: magfúzió.hu)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés