hirdetés
hirdetés

Kuttaás-fejlesztés

Legújabb magyar k+f-projektek a tisztább környezetért

Nyolc magyar innovációt ismertünk meg a Klingsenergy múlt heti sajtótájékoztatóján, ahol bemutatták az Innovációs Alaptól nyert pályázati összegekből létrejött kutatás-fejlesztési projekteket, informatikai, biotechnológiai, környezetvédelmi és vegyipari fejlesztéseket.

hirdetés

A Klingersynergy egy olyan platform, amely segítséget nyújt már működő, de innovációkra kész cégek számára, amelyek 2013-ban az Innovációs Alap pályázatára jelentkeztek. Ezeknek a cégeknek a legfőbb célja, hogy olyan új technológiákat fejlesszenek ki, amelyek környezettudatos termékeket hoznak létre. A most bemutatott nyolc termék mindegyike azt a célozta meg, hogy tisztább levegő, víz álljon rendelkezésünkre, csökkentse a környezetszennyezést, optimális legyen az energiafelhasználás, ugyanakkor kényelmesebb életet tudjunk élni. Az Esco Kft. segítségével elnyert több milliárd forintnyi összegből informatikai, biotechnológiai, környezetvédelmi és vegyipari fejlesztések valósultak meg.

Szennytől megtisztított víz és levegő

Három projekt is a szennyvíztisztításhoz kötődik a bemutatott fejlesztések közül. A Bioreaktor elnevezésű kutatás arra a kérdésre kereste a választ, hogy miként lehetne a szennyvizet már a csatornában tisztítani, erre bioaugmentációs módszereket kezdtek kidolgozni, és egy olyan különleges baktériumtenyésztő eszközt hoztak létre, amely a helyszínen, folyamatosan az adott csatornára termeli a baktériumkultúrát. Így a szennyező anyagok átalakítása már a csatornahálózatban megkezdődhet. A fejlesztés másik részében a szennyvíztelep terhelésére találtak ki megoldást, optimalizálták azt.

A dabasi Daköv Kft. hatvanhárom Pest megyei település nagyjából 220 ezer lakóját látja el ivóvízzel és majdnem ugyanennyi ember szennyvizét vezeti el és kezeli. A fejlesztés célja a szennyvíztelep terhelésének csökkentése, terhelésének kiegyenlítése, illetve a tisztítás hatékonyabbá tétele.

Bioreaktor: a szennyvizet már a csatornában tisztítja
Bioreaktor: a szennyvizet már a csatornában tisztítja

A másik fejlesztés a fedett szennyvízmedencék elszívott levegőjének a tisztítására alkalmas katalizátor létrehozása volt. A zárt szennyvíztisztítókban felszabaduló méreganyagoknak ellenállóbb katalizátort fejlesztett ki a miskolci székhelyű OLP-Tech Kft., ezzel a jobb méreganyag-elszívó képességnek köszönhetően olcsóbban és környezetbarát módon üzemeltethetők a zárt terű szennyvíztisztítók.

Az Imsys Kft. munkatársai olyan technológia fejlesztésén dolgoznak, amely lehetővé teszi, hogy adott helyszínen, adott mennyiségű ferrátot állítsanak elő, amely egy nagyon nehezen szállítható és tárolható anyag. De mire jó a ferrát? Ez a vas +6-os oxidációs állapota, amely kémiai reakció útján képes lebontani a vízben lévő szennyező anyagot, a folyamat során kicsapódott rozsdaszerű anyagot pedig szűréssel el lehet távolítani.  A ferrát kiváló oxidáló- és fertőtlenítőszer, a baktériumok kilencvenkilenc százalékát eltávolítja, beleértve a klórozásos technológiáknak ellenálló baktériumokat is. A ferráttechnológia akkor ajánlott, amikor a szennyvíz kis mennyiségben keletkezik, de a szennyezés olyan mértékű vagy jellegű, ami a biológiai kezelést nem teszi lehetővé. A technológia alkalmazásával lehetőség nyílik arra, hogy a szennyezést annyira le lehessen csökkenteni, hogy az közcsatornára engedhetővé váljon, vagy a biológiai tisztítás számára kezelhető legyen.

Optimális energiafelhasználás

A bemutatott kutatás-fejlesztések másik ága az energiafelhasználás optimalizálásához köthető. Az első ilyen a biomasszából táplálkozó kapcsolt hő-és villamosenergia-termelést biztosító gázgenerátor. A Cső-Montage Kft. új, környezetbarát gázgenerátora a faapríték levegővel történő elgázosításából keletkezett gázokat tette alkalmassá egy áramfejlesztő rendszer táplálására. A projekt által kifejlesztett alapanyagot behordó berendezés, adagoló- és az alapanyag nedvességtartalmát ellenőrző rendszer, valamint hamu- és porelválasztó, kátránytalanító és gázhűtő, gázmosó, tisztító- és szűrőberendezés segítségével lehetővé vált a gáz alacsony kibocsátású, gazdaságos előállítása. Egy ilyen, 100 kW-os „ökoerőművel" közel száz háztartás energiaellátását lehet környezetbarát módon megoldani. A gázgenerátorok fahulladékkal, mint a különböző kommunális és vágástéri nyesedékek, erdőgazdasági fakitermelés maradékanyagjaival, például tuskókkal is működtethetők. A kis erőmű fűrésztelepek, bútorgyárak mellé is könnyen telepíthető.

Optimalizálás – talán ez a kulcsszava a legtöbb hazai fejlesztésnek. Ahogy a nevében is benne  van, az Optimál elnevezésű projekt is az energiahatékonyság javítását tűzte ki célul. Az Optima Klíma Zrt. fejlesztése, az otthoni számítógépről is működtethető automatizált épületfelügyeleti rendszer. Használatával összehangoltan lehet irodaházak, otthonok hűtését, fűtését, világítását, sőt kényelmi és biztonsági rendszerét a leghatékonyabban üzemeltetni. Az Optimál eredményesen csökkenti a fajlagos fogyasztási költségeket a felhasznált energia csökkentésével és az energiaellátó rendszer hatékonyságának növelésével, valamint a költséghelyek szerinti elszámolás lehetőségével.

Optimál: az egész épület működését hangolja össze
Optimál: az egész épület működését hangolja össze

Az Optima Klíma sok éves kutatómunkája nyomán az okos házaknak nemcsak egy-egy funkciójára talált megoldást, hiszen a most kialakított komplex rendszer is az egész épület működését hangolja össze, így elérve a legköltséghatékonyabb és egyben a környezetet is a leginkább kímélő üzemeltetést. Ehhez pedig nem kell más, csak egy általuk kifejlesztett számítógép, és a ház máris az előre beállított paraméterek szerint működik, ami átlagosan 20- 25 százalékos energiamegtakarítást hoz. A rendszerhez pedig mindenki szabad kezet kap, bővítheti, fejlesztheti is. Az automatizált épületfelügyeleti rendszer várhatóan már idén elérhető lesz a magyar piacon, az ára pedig kialakításától függően százezres nagyságrendtől kezdődik.

Láthatatlan megoldások

Kábelszakadás miatti vasúti várakozás, elektromos vezeték meghibásodása miatti szolgáltatásszünetelés: mind olyan hétköznapi hibajelenség, amelyet a SmartCable projekt megoldott. Létezik egy olyan kábel, amelyet akár a föld alá fektetnek le, akár egy irodaépületet vezetékeznek be vele, olyan „okos”, hogy ha a sok kilométer hosszú kábel valahol meghibásodik, azonnal meg tudja mondani, hogy pontosan hol a baj. Ezt az intelligens kábelt, a VLG Kábelkereskedelmi Kft. fejlesztette ki. Fő erőssége, hogy bármilyen hosszúságban telepíthető és szerelhető. Ha például távvezetékként fektetik le, akkor külső energiaforrás felhasználása nélkül, 1-3 méter pontossággal jelzi a hálózati felügyeleti központ felé, hogy hol történt a hálózatban szakadás, sérülés vagy illetéktelen beavatkozás. Az intelligens kábel használata a hosszú, főleg föld vagy víz alatti vezetékek esetében nagyon fontos, ahol komoly plusz költséget jelent egy hagyományos vezetéknél a sérülés pontos helyének meghatározása és feltárása.

A SmartCable jelzi a meghibásodás pontos helyét
A SmartCable jelzi a meghibásodás pontos helyét

A kecskeméti Silicon Dreams Kft. olyan mobilis, könnyen telepíthető kültéri zárt láncú televíziós rendszert fejlesztett ki, amellyel kiválthatóvá válnak a televíziókészülékek, óriáskivetítők és LED-falak. A cég a wifi-technológiát alkalmazó szélessávú „peer-to-peer” technológiát kutatta, amely a zárt láncú televízió alternatívája a médiasugárzás területén. Ezzel lehetségessé válik a tömegrendezvényeken és minden olyan helyen, ahol nagyon sok ember fordul meg – így például pályaudvarok, kórházak, szállodák, múzeumok területén – egy olyan zárt láncú wifi sugárzó rendszer létrehozása, amely az okostelefonokat egyfajta televízióként tudja működtetni.

A láthatatlan elektroszmog ma már mindent körbevesz. A lakásokban a háztartási gépek mellett tévé, rádió, mobiltelefon, számítógép, vezeték nélküli telefon működik, az internetes hálózatot wifin keresztül használjuk. Az elektromos sugárzással és mágneses terekkel szennyezett környezet folyamatosan terheli a szervezetünket. A Frekvenciacsapda a különféle frekvenciakioltási és árnyékolási módszerek alkalmazásával vezérelhető, vagy automatikus üzemmódban elektroszmogmentes tereket lehet kialakítani vele. A technológiai fejlesztés folyamatosan méri és elemzi a környezeti hatásokat, és ezekre azonnal reagál. A Frekvenciacsapda a színházak és kórházak mellett a legkülönfélébb iparágakban jelenthet nélkülözhetetlen segítséget a félvezetőgyártástól a robbanásveszélyes üzemeken át a méhészetekig. Az új árnyékolástechnológiai eljárás nyugodtabb pihenést biztosíthat például a szállodai vendégeknek, biztonságosabbá teheti a légi közlekedést és irányítást, és az űrkutatásban jelentős szerephez juthat.

Trapp Henci
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés