Gyógyszerészet

A gyógyszerek részecskéit nyomtatják

Az újdonsült szerkezet a „legózás” és a 3D-nyomtatás alapelveinek ötvözésével könnyítheti meg a készítményeket felépítő, komplex molekulák összeállítását.

hirdetés

Mikroszkopikus méreteik és hihetetlen komplexitásuk miatt a gyógyszereket alkotó részecskék létrehozása igen körülményes feladat. Laboratóriumi előállításuk időigényes, hiszen az egyes molekulák kiinduló anyagait a kémiai reakciók legkülönbözőbb sorozatának kell alávetni az új részecskék megépítése érdekében.

Az Illinois-i Egyetem (Urbana-Champaign) professzora, Martin Burke és kollégái most egy új módszert fejlesztettek ki, melynek során éppen a komplex molekulákat bontják le az őket felépítő blokkokra. Ezeket a modulokat aztán az általuk kifejlesztett szerkezet egyetlen standardizált vegyészeti reakció segítségével, kvázi Lego-kockák módjára pattintja össze még további molekulákká.

Az eszköz (Fotó: L. Brian Stauffer/Illinois-i Egyetem)

A tervek szerint a különböző részecskékhez tartozó instrukciók nemsokára az internetről is letölthetők lesznek, és útmutatásukat követve a kutatók már saját kezűleg tudják majd kinyomtatni az áhított összetevőket. A gyógyszerészet mellett állítólag LED-eknél és napelemeknél használt molekulákat is összeeszkábálhatunk majd az eljárással.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: New Scientist )
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés