hirdetés
hirdetés

Repülés

Légbiciklin dolgozik az amerikai hadsereg

A több rotoros repülő alkalmatosságok elméletileg számos területen kisegíthetik a többnyire kimerült gyalogságot.

hirdetés

Az amerikai hadseregnek ezúttal a légbiciklikre (hoverbike) fájdult meg a foga. Minden hadseregnek a szakadatlanul kutyagoló, (jobbára) alulfizetett és felfegyverzett katonákból verbuvált gyalogság a lelke. A gond csak az, hogy a gyalogság rendre nála erősebb egységekkel találja magát szemben. A tankoknak erősebb a páncéljuk és a lőfegyvereik is, a repülők is rendesen a hatótávolságukon kívül mozognak, és még a védekező szárazföldi csapatok is rendszerint bunkerekkel és erődökkel vannak felvértezve. Sebaj, ilyenkor jön jól a légbicikli.

A júniusi Párizsi Légi Szalonon a Malloy Aeronautics bejelentette, hogy a Survice nevű amerikai vállalattal karöltve működő hoverbike-ot hoznak létre az amerikai hadsereg számára. Az említett fegyveres erő nem először kísérletezik légbiciklikkel, de a legutóbbi komolyabb próbálkozás óta már évtizedek teltek el. Nem mellesleg a multirotoros technológiában időközben végbement fejlődés elérhetőbbé tette a járműveket, mint valaha.

A Popular Science cikke szerint a tengerentúli haderő annyira komolyan gondolja az új eszköz bevezetését, hogy már egy borzalmas nevet is találtak neki: a Tactical Reconnaissance Vehicle (Taktikai Felderítő Jármű, az angol rövidítés: TRV), ami rendesen lelohaszthatja a Csillagok Háborúja repülő biciklijei iránt lelkesedő sci-fi-rajongókat. Bár a hír új, a Hadsereg Kutató Laboratóriuma már majdnem kilenc hónapja tanulmányozza a koncepciót.

A hadsereg így jellemzi a járművet:

„A TRV koncepciója akár ember által irányított és/vagy embert nem igénylő műveleteknél a környezeti feltételektől függetlenül, a képességeik megerősítésével tehermentesítheti a katonákat. A földi fenyegetések veszélyeinek enyhítése mellett a TRV képességei segíthetnek a kommunikációban, a felderítésben és a védelemben; észlelhetik a veszélyt, és csökkenthetik a katonák terhelését."

Tactical Reconnaissance Vehicle (Malloy Aeronautics, az USA Hadserege nyomán)

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Science)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés