hirdetés
hirdetés

Navigáció

Kína megkönnyítené az űrhajók mélyűri eligazodását

Az ország tudósai a pulzáralapú felőli tájékozódás céljából éppen ezért lőtték fel legutóbbi műholdjukat a világegyetembe.

hirdetés

Hatalmas lendületet vett Kína egyébként is gyorsan növekvő és ambiciózus űrprogramja, amikor is múlt hét csütörtökön öt kis műholdat bocsátott fel az űrbe. Az akcióban az X-ray Pulsar Navigation (XPNAV-1) műhold is részt vett; ez a szatellit megkönnyítheti a mélyűrbe kilőtt űrhajók navigációját.

XPNAV-1 (Forrás: Chinadaily)

Amint arról a NASA Spaceflight beszámolt, az Aerospace Science and Technology Corporation Fifth Academy által tervezett és kifejlesztett X-ray Pulsar a Hosszú Menetelés-11 (kínaiul 長征十一號運載火箭 ha úgy tetszik) nevű szilárd tüzelőanyagú rakéta fedélzetén hagyta maga mögött a Jiuquan Műholdkilövő Központot.

Az X-ray Pulsar műhold rendeltetése, hogy a pulzárok (erős mágneses térrel rendelkező, gyorsan forgó, „pulzáló” neutroncsillagok) által közvetített röntgen jeleket rögzítse. A jelek akkurátus feltérképezésével a műhold segíthet a mélyűrben haladó űrhajónak meghatározni a saját helyzetét. Ez lényegében kiküszöböli a földi navigációs rendszerek használatából fakadó több órás késéseket. Ilyen rendszer például European Space Tracking hálózat és a Deep Space Network is.

A műhold két különálló detektort hurcol magával. hogy ki tudja értékelni válaszát a kozmikus háttérzajra, kiemelje a pulzárok kontúrját és új adatbázist hozzon létre a pulzáralapú tájékozódáshoz.

Érdemes megjegyezni, hogy némely pulzár atomóra pontossággal (kb. 1 másodperc eltérés/300 millió év) villog. Ennek eredményeként bizonyos esetekben a pulzárröntgen sokkal kevesebb időt vesz igénybe egy bizonyos hely meghatározásához, és így az egyes űrhajók hollétéről is sokkal precízebb adatokkal szolgálhat.

Az X-ray Pulsar műhold 26 közeli pulzár kibocsátásait fogja tüzetesebben szemügyre venni, az adatbázis befejezése pedig nagyjából 10 év múlva lesz esedékes.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Science World Report)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés