hirdetés
hirdetés

MediTech

A mikrosebészet számára hasznos robotot fejlesztettek

Amerikai mérnökök az apró és törékeny tárgyak kezeléséhez fejlesztették ki a gyöngéd szerkezetet. A mikrosebészet sokat profitálhat a találmányból.

hirdetés

A legtöbb polip ihlette robot meglehetősen sok korláttal rendelkezik. A pöttöm, mesterséges élőlények többnyire túl vaskosak a felcsavarodáshoz, és a kicsiny tárgyakat is általában egy buldózer pontosságával kezelik. Az Iowai Állami Egyetem mérnökei most végre olyan robotot fejlesztettek, mely csupán egy centiméter széles, a csápjai pedig olyan vékonyak és gyengédek, hogy igen kicsi és kényes tárgyakat is meg lehet ragadni velük. A szerkezetet taglaló tanulmány csütörtökön jelent meg a Scientific Reports hasábjain.

A robot csápja jelen esetben tulajdonképpen egy nyúlékony polimerből, az úgynevezett elasztométerből készült mikrokémcső. Vékonysága miatt a csáp akár mindössze 200 mikrométer átmérőjűvé is össze tud tekeredni. Az apró végtaggal akár hangyákat és halikrákat is fel lehet markolni anélkül, hogy megsértenénk, vagy feltörnénk őket.

A kisméretű eszköznek például a mikrosebészetben igen jó hasznát lehetne venni, főleg amikor az orvosoknak véredények közelében kell beavatkozniuk, hiszen az erek felszúrásával egyébként könnyen aneurizmát idézhetnek elő.

Így fogja meg a halikrát (Fotó: Paek et al, Scientific Reports, 2015)

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Science)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés