hirdetés
hirdetés

Űrkutatás

Bimbót hozott egy rézvirág a Nemzetközi Űrállomáson

A kozmoszban uralkodó körülmények tükrében nem kis fegyvertény a narancssárga cinnia kisarjadása.

hirdetés

A hétvégén Scott Kelly asztronauta egy, a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) termesztett, narancssárga rézvirággal (Zinnia) örvendeztette meg a világot. A cinniaként is emlegetett, egynyári növény földi termesztése szerfölött zökkenőmentes, ami már nem mondható el az élőlény kozmikus kitenyésztéséről.

Rézvirág (Fotó: Shutterstock)

A NASA még decemberben bejelentette, hogy az űrhajón kihajtatott cinniák elég rossz bőrben vannak, penészbevonat képződött rajtuk, és feltehetőleg már az utolsókat rúgják. A még a Földön összeállított, növényápolási előírásokban csalódott Kelly karácsonykor engedélyt kért, hogy saját kezébe vehesse a rézvirágok gondozását, amivel az űrhajós az első autonóm űrkertésszé lépett elő.

Némi odafigyeléssel, öntözéssel és a penészgombák távoltartásához egy, a leveleket szárazon tartó ventillátorral néhány virágot sikerült „újraéleszteni”, és némelyikükön még egy-két bimbó is felütötte a fejét.

A NASA megkülönböztetett érdeklődést mutat a kertészkedés iránt, méghozzá nemcsak a növények mélyrehatóbb tanulmányozása miatt. A virágok termesztése jelentős stresszoldó hatással bír, ami a szűkös, világtól elzárt helyeken komoly fegyvertény.

Bár az ISS-en termesztett virágokat tekintve a cinniák az elsők között helyezkednek el, Földön túli bimbózásban már többen megelőzték őket: idáig napraforgót, cukkinit és salátát sikerült „odafönt” sarjadásra bírni.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Science)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés