hirdetés
hirdetés

K+F

Kezdődik a szegedi tudományos park fejlesztése

A szegedi lézerközpont, az ELI-ALPS szomszédságában megkezdődik a tudományos park fejlesztése, a beruházásra 1,7 milliárd forintot hagyott jóvá a kormány.

hirdetés

A nemzetközi tapasztalatok alapján a Szegedre tervezetthez hasonló tudományos parkok akkor működhetnek sikeresen, ha szoros a kapcsolatuk egy nagy egyetemmel – mondta sajtótájékoztatóján Palkovics László oktatási államtitkár, aki kormánybiztosként irányítja a fejlesztést.

Az egykori szovjet laktanya 80 hektáros területe állami tulajdonban és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) vagyonkezelésében van. Ebből 20 hektárt egyetemi funkciókra szánnak, bővítik a jelenleg is meglévő kollégiumi férőhelyeket, inkubátorházat, illetve a műszaki oktatás, mérnökképzés számára alakítanak ki technológiai centrumot – közölte a politikus.

A Tudományos és Innovációs Park látványterve (forrás: http://www.inno.u-szeged.hu)
A Tudományos és Innovációs Park látványterve (forrás: http://www.inno.u-szeged.hu)

A fennmaradó 60 hektárra alapvetően tudományos, kutatás-fejlesztési tevékenységgel foglalkozó vállalkozások betelepülését várják, elsősorban olyan területekről – járműipar, biotechnológia, orvostudományhoz kapcsolódó eszközfejlesztés, informatika –, melyeken Magyarországon és az SZTE-n jelenleg is világszínvonalú munka folyik – mondta Palkovics László.

A tudományos ipari park kialakításának első lépése a terület rendezése, a lőszermentesítés, bizonyos épületek bontása. Erre a célra, valamint a tervezésre, előkészítésre 1,7 milliárd forintos támogatást hagyott jóvá az SZTE számára a kormány – mondta az államtitkár. Hozzátette: jövőre a park egyes területein már az építési munkák is elkezdődhetnek.

A szegedi egyetem az egyike azoknak a magyar felsőoktatási intézményeknek, amely ösztönzi hallgatóit, hogy ha jó ötletük van, arra hozzanak létre startup vállalkozást. Egy meglévő felújításával részben ennek támogatására alakítanak ki inkubátorházat – közölte a kormánybiztos.

Szabó Gábor, az SZTE rektora kifejtette, a tudományos park az ELI-ALPS eredeti terveinek része volt. Ahhoz, hogy az Európai Unió tudományos nagyberuházásaként kialakított kutatóközpontnak valódi regionális gazdaságfejlesztési hatása legyen, szükség van az innovatív cégek letelepedését segítő parkra.

Az akadémikus hangsúlyozta, a park - több más beruházással együtt – jól illeszkedik a Szeged-Hódmezővásárhely kiemelt gazdaságfejlesztési zóna elképzeléseihez.

(forrás: GyártásTrend/MTI)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés