hirdetés
hirdetés

Innováció

Kevesebb állatkísérlet lehet egy magyar fejlesztésnek köszönhetően

Gyógyszerfejlesztési innovációk magyar csapatokat is az EIT Health InnoStars Awards elődöntőjébe repítettek. A két magyar start-up azért küzd, hogy a novemberi döntőbe bekerüljön az európai egészségügyi innovációs versenyen.

hirdetés

Úttörő egészségügyi fejlesztésekkel került az elődöntőbe két magyar csapat az EIT Health InnoStars Awardson, amelyet idén ötödik alkalommal rendeznek meg. A Theresa Kit a gyógyszerek alacsony hatékonyságának vizsgálatára kínál megoldást, míg az APPERCELL innovációja felgyorsíthatja a gyógyszerfejlesztést, s közben minimalizálhatja az állatkísérleteket. Az idén ötödik alkalommal jelentkező verseny olyan start-upokat támogat, amelyek a kontinens szerényebb innovációs potenciállal rendelkező régióiból indultak.

Az elmúlt másfél év ugyan világszerte próbára tette az egészségügyet, a tudományos életben mégis ösztönzően hatott a járvány. Az InnoStars Awards eddigi története során soha nem regisztráltak ennyi pályázatot, mint idén: 47 százalékkal többen jelentkeztek a versenyre, mint 2020-ban. Aligha lehet független a koronavírus-járványtól, hogy egyre többen keresnek megoldásokat a legégetőbb egészségügyi kihívásokra. Két magyar csapat most közelebb került ahhoz, hogy fejlesztéseikkel Európa-szerte sokak életére pozitív hatást gyakoroljanak.

A két magyar start-up fejlesztései

Navolab Diagnostics: A start-up fejlesztése, a Theresa Kit egy olyan diagnosztikai eszköz, amely egyesíti magában mindazt a tudást, ami a multidrog transzporterek területén az elmúlt 30 év kutatása alapján elérhető. Ez azért rendkívül fontos, mert a gyógyszerek alacsony hatékonyságának hátterében sok esetben a multidrog rezisztencia áll. A Navolag diagnosztikai eszköze felhasználja a legújabb, szabadalmaztatott mérési megoldásokat annak érdekében, hogy a mindennapi betegellátás terén legfontosabb három transzporterfehérje működési aktivitását egymástól függetlenül, gyorsan, nagy érzékenységgel, számszerűsítve lehessen meghatározni.

APPERCELL: A nemrégiben 500 millió Ft-os befektetéshez jutó biotechnológiai start-up azt ígéri, hogy forradalmi innovációjukkal – amely adatfeldolgozás segítségével érthetőbbé tenné a sejthálózatokat a kutatók és a gyógyszergyárak számára – gyorsabbá, hatékonyabbá és biztonságosabbá tehetők a gyógyszerfejlesztési folyamatok, s ezáltal minimalizálni lehet az állatkísérleteket is.

Az elődöntős csapatok teljes listája itt érhető el.

Az InnoStars Awards díj
Ez a program az egyik legkomolyabb megmérettetés az EIT berkein belül, amelyre minden évben olyan start-upok jelentkezését várják, amelyek már kifejlesztettek egy prototípust vagy MVP-t (minimum viable product), és szeretnének mentorálási és anyagi segítséget kapni. Az elődöntős csapatok mindegyike 25 000 eurós támogatást kap, nemzetközileg elismert szakértők látják el őket tanácsokkal, valamint részt vehetnek két európai táborban. A program keretein belül arra is lehetőségük nyílik, hogy az EIT szervezésében találkozzanak potenciális vásárlókkal, befektetőkkel és partnerekkel, s ezzel is próbára tegyék a terméküket vagy szolgáltatásukat. A döntőbe a tíz legjobb csapat kerül, ők egy nemzetközi szakértőkből álló zsűri előtt mutathatják be novemberben az innovációjukat. Az első helyezett újabb 25 000 euró, a második 15 000 euró, a harmadik pedig 10 000 euró támogatást kap, hogy az általa fejlesztett terméket vagy szolgáltatást mielőbb be tudja vezetni a piacra. Az anyagi segítségen túl a csapatok az EIT Health’s Investor Network, az EIT Health’s Living Labs és a Test Beds befektetői és támogatói hálózataihoz is hozzáférhetnek. Az elődöntősökön kívül az EIT Health további 20 csapatnak 4 000 eurós mentori támogatást nyújt.
(forrás: EIT Health InnoStars)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés