hirdetés
hirdetés

Csillagászat

Júliusban újabb jelentős határt lépünk át a Naprendszerben

Maholnap a Plutóhoz ér, és a kortárs tudomány számos égető kérdését megválaszolhatja a NASA űrszondája.

hirdetés

Az emberiség immár a Naprendszer egyik legfurcsább tartományában ólálkodik.

A Neptunuszon túl, a Kuiper-öv hideg és göröngyös világok hordáinak otthona. Az égitestek közül némelyek olyan nagyok, hogy saját holddal rendelkeznek, ám még egyikükhöz sem jutottunk olyan közel, hogy igazán tüzetesen szemügyre vehessük. Idén nyáron mindez megváltozik, a NASA New Horizons nevű űrhajója ugyanis nemsokára elhalad a „Kuiper-öv királya”, a Pluto mellett. Bár egy ideje már „bolygó” rangjától megfosztották, a Pluto továbbra is fontos eleme a Naprendszernek, és éppenséggel az egyik legtitokzatosabb is.

Így nézhet ki a Pluto (Illusztráció. Forrás: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute)

A témában a NASA nemrég kiadott egy egyórás dokumentumfilmet. A videó elmeséli nekünk a küldetés egész drámai történetét; a kilövéstől kezdve mindazon veszélyeken keresztül, amelyekbe hosszú útja során a rakéta belebotolhatott (a Kuiper-öv kicsit olyan, mintha egy aknamezőn navigálna az ember), és végül megtudhatjuk, hogy valószínűleg milyen világ fogadja majd az űrhajót, amikor a Plutóhoz ér. Új holdakat talál? Esetleg gyűrűkre bukkan? Jégvulkánokra lel? Alan Stern, a New Horizons küldetésének vezetője mindenesetre így fogalmazott: „Várakozásaink szerint meg fogunk lepődni.”

Íme, az 58 perces videó:

(forrás: Popular Science)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés