hirdetés
hirdetés

CRISPR-Cas9

Jól van a tüdőrák miatt „génkezelt” ember

A CRISPR-Cas9 nevű módszer DNS-vágó enzimeket és molekuláris kalauzokat használ a tumorok visszaszorításához.

hirdetés

Amerikában az eget rengető, új orvosi áttörések tesztelésénél nagyon hosszú idő telik el, míg az állatokon végzett kísérletek után végre az embereken végrehajtott vizsgálatokra is sor kerülhet.

Kínában, a Szecsuáni Egyetemen Lu Ju onkológus és az általa vezetett kutatócsoport a világon elsőként fecskendezett CRISPR-Cas9 technikával megszerkesztett sejteket egy páciens szervezetébe. A beteg agresszív tüdőrákban szenved, és a chengdui Nyugat-Kínai Kórházban egy klinikai vizsgálat részét képezte az injekció.

Az „emberkísérletek” folyamán, Kínában már számos, a sejtek átstrukturálásán alapuló technikát kipróbáltak, és a tudósok izgalmasnak találták az eredményeket. Az új CRISPR módszer azonban egyszerűbb és hatékonyabb, mint a többi génszerkesztési metódus.

 A kínai csapat úgy véli, hogy a vívmányuk felgyorsítja majd a globális versenyt, hogy a génmódosított sejteket a kórházakban is felhasználják.

„Azt hiszem, ez előidézi majd a »Szputnyik 2.0-át«; vagyis orvosbiológiai fejlettségi párbaj kezdődik Kína és az Egyesült Államok között, ami fontos, mivel a verseny általában a végtermék minőségét is javítja” – mondta Carl June, a University of Pennsylvania immunterápia klinikai kutatója.

Ami az eljárást illeti, a kínai csapat először egy sor immunsejtet eltávolított a vizsgálati alany szervezetéből. A sejteket ezt követően a CRISPR-Cas9 metódussal megbuherálták.  A módszer egy DNS-vágó enzimet és egy fajta molekuláris kalauzt használ, mely utóbbi úgy van programozva, hogy PD-1 nevű fehérje termeléséért felelős génekhez vezesse az enzimet, hogy aztán általa szépen eltegye láb alól őket. A PD-1 protein általában lelassítja a szervezet immunválaszát, és így a rák növekedését is elősegíti.

A módosított sejtjét visszakapó páciens állítólag jól van, és nem sokára kap egy második injekciót is.

Forrás: iStockphoto

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: SlashGear)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés