hirdetés
hirdetés

Fejlesztés

Innovációs központtal bővül Szeged

Folytatódik a szegedi science park kialakítása, a kormány döntött arról, hogy öt projekt előkészítéséhez nyújt támogatást a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) idén.

hirdetés

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára, Bódis József csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az egykori szovjet laktanya területén, az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont szomszédságában inkubátorházat, innovációs központot, látogatóközpontot, valamint járműipari kompetenciaközpontot alakítanak ki, és folyatódik az egyetem kollégiumfejlesztési programja is. A felsőoktatási intézmény a beruházások előkészítésére és a villamosmérnök képzés fejlesztésére 842 millió forintot kap. Az államtitkár szerint a science park kialakítása komoly stratégiai lépés, amely lehetővé teszi az SZTE számára, hogy elvégezze azt az innovációs tevékenységet, amelynek révén a régió gazdaságfejlesztésének motorja lehet.

Forrás: kormany.hu – Iró Zoltán
Forrás: kormany.hu – Iró Zoltán

A science park kialakításának várható költsége meghaladja a 20 milliárd forintot. A 80 hektáros területen – szintén közpénzből – már megtörtént a lőszermentesítés és a tereprendezés. Az egykori laktanya viszonylag jó állapotban lévő épületeit hasznosítják, a tiszti épület rekonstrukciójával hozzák létre az inkubátorházat. Két laktanyaépületből már kollégiumot alakítottak ki, a program két további ingatlan rekonstrukciójával folytatódik. Az innovációs központ laboratóriumainak felét a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ kutatócsoportjai használják majd –mondta Fendler Judit, az SZTE kancellára. A kancellár kitért arra is, hogy az egyetem a 80 hektáros terület mintegy negyedét hasznosítja majd oktatási és kutatási célokra. A fennmaradó területet a potenciális befektetők számára készítik elő.

Az építkezésekre azért van szükség, mert az egyetem helyszűkével küzd, miközben egy sor olyan projektet sikerült Szegedre hozni az elmúlt időszakban, amelyeknek speciális helyigényük van. Ezek között vannak járműipari kutatások, illetve egy, a nukleáris hulladékok könnyebb kezelését szolgáló eljárás kidolgozása, amely az SZTE és az ELI-ALPS közös projektje. A kormány ezt a programot 3,6 milliárd forinttal támogatja, a kutatások elindultak, várhatóan novemberben rendezik meg azt a konferenciát, amelyen az első mérési eredményekről beszámolhatnak.

(forrás: MTI/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés