hirdetés
hirdetés

Ígéretes megoldás a vér szállítására

Amerikai és ugandai tudósok nagy jövőt látnak a drónok egészségügyi alkalmazásában. 

hirdetés

Rábízná Ön a vérét egy drónra? A Johns Hopkins egyik új tanulmánya bebizonyította, hogy legalábbis tesztelési céllal akár egy kisebb drón is teljességgel alkalmas lehet az emberi vér továbbszállítására. Ez igencsak jó hírt jelenthet például az orvosi ellátásra szoruló, vidéken élő betegek számára, mivel a biztonságos, égi fuvarozás a járhatatlan utakkal szemben jóval kevesebb veszéllyel és késéssel kecsegtet.

A vizsgálatot a Johns Hopkins és az ugandai Makerere Egyetem együttműködésében Timothy Amukele, a Johns Hopkins Egyetem patológusának vezényletével folytatták le a tudósok. Ugyan a vér szállítás közben a tapasztalatok szerint károsodást szenvedhet, a drónos repülés szemlátomást nem ártott neki.

Timothy Amukele éppen útnak indítja az egyik drónt (Forrás: Johns Hopkins Medicine)

A drónos utazás hatásainak felméréséhez a kutatók először 56 önkéntestől fogtak fejenként hat vérmintát (tehát összesen 336-ot), majd pedig egy egy órás útra fekvő helyszínre szállították el ezeket. A vérminták felét ezután előkészítették egy kis drónos repüléshez, majd pedig kézzel elhajított gépeken hattól 38 percig terjedő időintervallumok erejéig a levegőben megutaztatták őket. A „röpke” kirándulás után a vizsgálati anyagokat leszedték a gépekről, és a földön ragadt társaikkal együtt visszavitték a kórházba, ahol aztán az összes mintát szabványos tesztekkel megvizsgálták. A megröptetett és a földön hagyott minták között nem találtak jelentős különbséget a kutatók.

Most, hogy a tudósok elképzelése beigazolódott, a jövőbeli kutatások vidéki helyszíneken is ellenőrizhetnék az ötletet. Ezekről a helyekről a drónok távoli központokba és az autóknál (illetve embereknél) gyorsabban szállíthatnák el a gyógyszereket.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés