hirdetés
hirdetés

iKomp

Hazai támogatású k+f-projekt

Szeptember 4–6. között az Imeko nemzetközi tudományos szervezet Budapesten tartotta 59. éves közgyűlését, amelynek keretén belül az iKomp-projekt eredményeivel is megismerkedhettek a résztvevők.

hirdetés

Az International Measurement Confederation (Imeko) negyven tagországot számlál, és legfőbb célja a mérés- és műszertechnika területén a nemzetközi tudományos és technikai információk cseréjének támogatása, a tudósok és mérnökök közötti együttműködés elősegítése. Az Imekót 1958-ban Budapesten 39 ország tagszervezetei alapították, és azóta is Budapesten van e rangos nemzetközi tudományos szervezet központja. Munkáját tipikusan kutatói-szakmai hálózatok fenntartásán, konferenciák szervezésén és tudományos folyóiratok kiadásán keresztül végzi.

Az Imeko idei, a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetében (MTA SZTAKI) rendezett közgyűlésén kerültek nyilvánosságra a Stratégiai ipari ágazatok jövőbe mutató gyártási technológiáihoz és termékeihez kapcsolódó térségi kutatási kompetenciák megerősítése széleskörű együttműködésben megvalósított kutatás-fejlesztési programmal (iKomp), VKSZ_12-1-2013-0038 című, hazai támogatású projekt eredményei. 21 ország közel 40 képviselője vett részt az eseményen, akik a projekt által kutatott szakterületek hazájukban tipikusan vezető beosztású és nemzetközileg is elismert kutatói-oktatói.

Az iKomp-projekt lényege

A kutatási program tíz, egymásra épülő részprojektből áll, amelyek megalapozó háttérkutatások, technológiai k+f-kompetenciákon nyugvó kutatások, valamint nagy hozzáadott értékű k+f-kimenetek csoportokba sorolhatók. Az egyes részprojektekben definiált kutatási feladatokat hazai, illetve multinacionális gyártó vállalatok, regionális kutatóhelyek, valamint országosan és nemzetközileg elismert egyetemek, kutatószervezetek valósítják meg.

A projekt tevékenységeinek összefoglalása (forrás: MTA SZTAKI)
A projekt tevékenységeinek összefoglalása (forrás: MTA SZTAKI)

Dr. Viharos Zsolt János, az MTA SZTAKI tudományos főmunkatársa, az iKomp-projekt tudományos koordinátora, egyben az Imeko magyar nemzeti bizottságának elnöke ismertette a projekt struktúráját, főbb tevékenységi területeit, és mind a tíz részprojektben (lásd ábránkat) részletesen kifejtett egy-egy meghatározó tudományos eredményt is. A mérés- és műszertechnika nemzetközileg elismert, vezető kutatóiból álló hallgatóság testhez álló „házi feladatot” is kapott: milyen módon lehet különböző anyagokban (például megmunkálás során) kialakult repedéseket megbízhatóan és megismételhető módon megmérni?

Az iKomp-projekt víziója a maradó k+f-struktúrák megteremtése, ami a gyakorlatban a következőket foglalja magában:

  • a térségben jelenleg nem elérhető, a kutatásokhoz szükséges modern mérőeszköz-infrastruktúra kialakítása;
  • kutatási gyakorlattal rendelkező kutatói humán bázis megerősítése a térségben (egyetemi, külső kutatási szervezetben működő és a vállalatoknál levő kutatókkal) a megcélzott ágazatok kulcstechnológiáihoz kapcsolódóan;
  • kutatási hálózat kiépítése a jövőbeni fenntarthatóság és multiplikációs hatás kiaknázása érdekében (hazai és nemzetközi, térségbeli, régiós és országos szinteken).
(forrás: MTA SZTAKI/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés