hirdetés
hirdetés

Hatszáz méter mélyen

Mélytengeri vízsugaras vágó magyar fejlesztéssel

Mélytengeri vízsugaras vágószerkezetet fejlesztett ki az Innopress Kft., a berendezés prototípusát hétfőn mutatták be Budapesten.

hirdetés

A fejlesztésre 54 millió forintot fordítottak, amelyhez a cég 24 millió forint támogatást nyert az Új Széchenyi Tervből - mondta Gubek Tibor ügyvezető az MTI-nek. Az első - robotra szerelhető - terméket a cég 1-2 év alatt tudná előállítani, de ehhez további 500 millió forintra lenne szüksége - mondta az ügyvezető. Elmondása szerint a nagynyomású vizes vágással foglalkozó Innopress Kft.-t másfél éve kereste meg a mélytengeri kutatással foglalkozó Octopus Kft. azzal a kéréssel, hogy fejlesszen ki olyan vágóberendezést, amely 600 méternél mélyebben is használható a tengerekben.

A nagynyomású vízzel történő vágás lényege, hogy 4 ezer barnál is nagyobb nyomásnál a vízbe kemény anyagot - például gránit őrleményt - kevernek, és ez képes akár 10-15 centiméter vastag acélt is átvágni. Ezt a technológiát alkalmazzák például az elsüllyedt hajók rakományának kimentéséhez. Jelenleg olyan vágóberendezést használnak, amelynek a központi egysége a hajón van, és csak a vágófejet süllyesztik le a hajóig. Ezzel legfeljebb 600 méterig lehet vágni, mivel ennél lejjebb a nyomás a szükséges alá csökken.

Ezt a technológiát alkalmazzák például az elsüllyedt hajók rakományának kimentéséhez
Ezt a technológiát alkalmazzák például az elsüllyedt hajók rakományának kimentéséhez

Az Innopress Kft. fejlesztésének jelentősége az, hogy a teljes berendezést felszerelik egy mélytengeri robotra, így bármilyen mélységben tudnak vágni vele. A berendezés a hajó falában képes olyan kör alakú lyukat vágni, amelyhez hermetikusan csatlakoztatható a szívó tömlő, így lefejthető például a raktérből a folyékony szállítmány. Egy búvárnak szükséges egyszer egyméteres nyílást 7 óra alatt vág a gép az 1 centiméter vastag acél hajófalban.

Az Innopress Kutató-Fejlesztő és Műszaki-Gazdasági, Szolgáltató Kft. 2002-ben alakult. A céginformáció adatai szerint a jegyzett tőkéje 10 millió forint, tulajdonosa Gubek Tibor. A cégtől kapott információ szerint a társaság tavalyi árbevétele 113 millió forint volt. Az adózott nyeresége pedig 32 millió forintot tett ki. Az idei tervezett árbevétel 140 millió forint, emellett a tavalyihoz hasonló nagyságú adózott eredményt akar elérni a cég.

(forrás: MTI)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés