hirdetés
hirdetés

Meditech

Három lépésben ostromolja meg a rákot a géltapasz

Az egereken már fantasztikusan teljesített a vastag- és végbéltumor kezelésében az MIT találmánya.

hirdetés

Egy csapat kutató nemrég biztató technikával állt elő a daganatok kezelésében.

Az általuk újonnan kifejlesztett rákellenes hidrogél tapasz három lépésben támadja meg a rákos sejteket.

A tapaszt egyelőre még csak egereken tesztelték. A daganat kivétele előtt és utána is próbára tették „a matricát”.  A kutatócsoport azt mondja, hogy ez az új struktúra jelentős hatást gyakorolhat a jövőben a kolorektális (vastag- és végbél) rák kezelésére. A kolorektális rák esetében a jelenlegi beavatkozások főleg a daganat műtéti eltávolítására fókuszálnak. Az operáció azonban képtelen eltávolítani az összes rákos sejtet.

Itt jön a képbe a hidrogél tapasz.

A gél a daganat hátra maradt részeit célozza meg. Ha a kísérletek eredményesek, a módszer felválthatja a kemoterápiás kezelést. A kemoterápia jelenleg egyértelműen a legnépszerűbb módszer a daganatok kezelésében, ám köztudott, hogy rengeteg mellékhatással jár. Natalie Artz, az MIT Institute for Medical Engineering and Science (IMES) csapatának vezetője így fogalmazott: „Mi egy kicsit másképpen akartunk gondolkodni, és meg akartuk nézni, hogyan is használhatnánk fel az anyagtudományban, és kiváltképp a nanotechnológiában végbement fejlődést a primer tumor lokális és tartós kikezelése érdekében.”

A géltapasz hihetetlenül eredményesnek bizonyult az egereknél. Olyan jól működött, hogy már a műtéti beavatkozás előtt elkezdte felszámolni a tumort. A daganat sebészeti eltávolítása után a tudósok nem tapasztaltak visszaesést – ez óriási fejlődés ahhoz a 40 százalékos arányhoz képest, amikor a tapasz mellőzésével a kór ismét erősödni kezdett.

Íme, a működési elv:

A folyamat három lépésből áll.

  • az első lépésben a gél apró arany nanorudakat bocsát ki magából. Ezek a rudak úgy vannak kialakítva, hogy termikusan támadják meg a tumort.
  • a második lépésben a rudakból a folyamatos „hőemelkedés” hatására kemoterápiás gyógyszerek szabadulnak fel.
  • az utolsó fázisban hőálló arany nanogömböket használnak, amelyek RNS (ribonukleinsav) alapú génterápiát alkalmaznak a daganat által megfertőzött helyeken. A procedúra megakadályozza, hogy egy bizonyos gén az egészséges sejteket rákos sejtekké alakítsa.

Forrás: MIT/Ella Maru

Az RNS vagy ribonukleinsav kiemelkedően fontos a tudományos kutatások során. A kutatók nemrégiben olyan módszereket találtak, amellyekkel az RNS-t újraprogramozhatják úgy, hogy a tumorsejtek ne fejlődhessenek ki a szervezetben.

A kutatók azt állítják, hogy a gélt a tumor eltávolítását megelőzően, vagy pedig azt követően is fel lehet használni. A daganat eltávolítása előtt a gél jelentősen csökkenti a daganat méretét, az operáció után pedig megakadályozza a rákos sejtek újbóli kifejlődését.

A csapat az MIT-n még nagyobb tesztalanyokon is tesztelni fogja a gélt, hogy megbizonyosodjon arról; világszerte egyszer majd embereken is fel lehet használni az újítást.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Science Alert)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés