hirdetés
hirdetés

MediTech

Felismeri a szívbajokat a magyar találmány

Az EKG-görbe tulajdonságait kiértékelő, a kamrafibrilláció kockázatát jelző, a paroxizmális pitvarfibrilláció diagnózisát segítő intelligens eszközt fejlesztett egy hazai cég.

hirdetés

Mindössze az ujjbegyeket kell hozzáérinteni ahhoz az eszközhöz, amely egy intelligens algoritmus és a hozzá tartozó, okostelefonra letölthető applikáció segítségével jelzi a hirtelen keringésösszeomláshoz vezető kamrafibrilláció kockázatát, illetve segít a sokszor tünetmentes, de stroke kialakulásának veszélyét magában hordozó paroxizmális pitvarfibrilláció korai felismerésében. A WIWE egy teljes egészében magyar fejlesztésű diagnosztikai eszköz, amelynek használatára a Magyar Kardiológus Társaság főtitkára, dr. Becker Dávid szerint nyitottak lesznek az orvosok, mert nagy segítséget jelent a szívritmuszavarok diagnosztizálásában.

A szívritmuszavarok egy része ártalmatlan, másik csoportjuk viszont életveszélyes szövődményekkel járhat, azonban diagnózisuk meglehetően nehézkes – folytatta a készüléket bemutató sajtótájékoztatón a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika docense, amelynek betegei részt vettek az eszköz tesztelésében.

– Sokszor ugyanis hiába mennek el a betegek a háziorvoshoz, kardiológushoz, a tünetek akkor éppen nem észlelhetőek, gyakorta még a Holter-monitor 24 órás viselése sem hoz értékelhető eredményt. Ellenben az új eszközzel, amely folyamatosan a beteg rendelkezésére áll, az egy-két percig fennálló zavar azonnal rögzíthető, az adatok a kezelőorvossal megoszthatók.

Nem halogatható az informatikai eszközök beemelése, integrálása a gyógyításba, amitől jobb és olcsóbb ellátás várható – hangsúlyozta prof. dr. Kozmann György, a Pannon Egyetem Egészségügyi Informatikai K+F Központ elnöke, hozzátéve, hogy Magyarország számára az egészségiparon belül az informatika nagy innovációs lehetőség, mert ebben még nem olyan nagy az elmaradásunk a nemzetközi kutatásokkal szemben, mint más területeken.

A készülék olyan adatokat szolgáltat az orvosnak, amelyek alapján kiválasztható a megfelelő terápia – emelte ki a professzor, mint az eszköz mögött álló több éves kutatómunka vezetője. – A hordozható mérőműszerből és egy okostelefonhoz/tablethez kapcsolható applikációból álló műszer a 12 elvezetéses EKG I csatornájával egyenértékű mérést végez 60 másodpercen keresztül. Az applikáció megjeleníti az EKG görbét, felismeri a pitvarfibrillációt, valamint a szívizom heterogenitását. Ezen kívül mutatja a vér oxigénszintjét, számolja a pulzust, illetve rendelkezik olyan egyéb funkciókkal is, mint a lépés- és kalóriaszámláló, ezért Kozmann György hangsúlyozta, a készüléknek nem az a feladata, hogy akkor nyújtson segítséget, amikor már kialakult az életveszélyes, akut állapot, hanem korai szűrési funkciója van.

A készülék és a hozzá tartozó applikáció felismerő-képessége 98,6 százalékos.

Már készül a most bemutatott műszer újabb, továbbfejlesztett változata, amely terheléses vizsgálatra alkalmas; erre egyébként már a most bemutatott WIWE fejlesztési időszakban megjelent az igény. Az univerzális egészségügyi eszköz ára itthon közel kilencvenezer forint.

(forrás: Medical Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cik[197993] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés