hirdetés
hirdetés

Haditechnológia

Elevenebb és okosabb földi járművet fejleszt a DARPA

A páncélzat folyamatos, súlyos terhet jelentő növelése helyett most már inkább a mozgékonyságra helyezi a hangsúlyt a hivatal.

hirdetés

Gondolatkísérlet (Forrás: DARPA)

DARPA kedden bejelentette, hogy nyolc szervezettel szerződést kötött a mostaniaknál intelligensebb, mozgékonyabb és az extra páncélzattól tehermentesített szárazföldi járművek kifejlesztésére. A Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége (DARPA) által orvosolni kívánt probléma, hogy az egyre hatékonyabbá váló fegyverek növekvő sikerrel lyuggatják át a „vértezetet”, miközben a páncélzat folyamatos erősítésével a masinák egyre lomhábbak lesznek, és a kifejlesztésük, illetve a bevetésük is mind költségesebbé válik.

A kezdeményezés része a hivatal Ground X-Vehicle Technology programjának, amely a Carnegie Mellon Egyetem, valamint az olyan cégek, mint a Honeywell, a Pratt & Miller és a Raytheon számára ítélte oda a projekt megvalósítását célzó kontraktusokat.

„Számos olyan, potenciálisan úttörő technológiát keresünk, amelyek képesek javítani a járművek agilitását és túlélőképességét, a páncélzat felhalmozása nélkül növelik a személyzet biztonságát, valamint a teljesítményt is fokozzák” – mondta egy nyilatkozatában Christopher Orlowski őrnagy, a DARPA program vezetője.

Az ügynökség többek között rendkívüli terepjáró-képességekkel is fel kívánja vértezni a fürge járgányokat. A hivatal szerint a számukra fontosak például azok „a kerekes vagy lánctalpas, illetve a felfüggesztést érintő, forradalmi technológiák, amelyek megkönnyítik a cél terepen való megközelítését, valamint a meglévő földi járműveknél közúton és terepen is gyorsabb közlekedést tesznek lehetővé.”


A hivatal emellett azt is megemlítette, hogy „a beérkező fenyegetések valós idejű elhárításához” magukat újrapozícionáló páncélok, illetve a kereskedelmi repülőgépnél bevett automatizálási rendszerek irányában is megkülönböztetett érdeklődést mutatnak.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: BGR)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés