Additív gyártás

Egyidejűleg 10 anyagot használ az MIT 3D-nyomtatója

A technológiai intézet printerével egyszersmind már kész tárgyak köré is új entitásokat nyomtathat a felhasználója.

hirdetés

MultiFab (Foráás: YouTube)

Napjaink tipikus 3D-nyomtatói rendszerint főleg műanyag tárgyak kinyomtatására alkalmasak. Az ilyen printerekkel egy előre beprogramozott terv szerint, a maguk rétegenként építkező eljárásával rövid idő alatt meglehetősen bonyolult formájú alkatrészeket is elő lehet állítani, ám az eszközök általában egyszerre csak egy anyaggal képesek dolgozni. Az MIT Számítástechnikai és Mesterséges Intelligencia Laboratóriumának [Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL)] nyomtatója amellett, hogy egyetlen tárgyhoz akár 10 anyagot is fel tud használni, arra is képes, hogy a már kész tárgyak köré új objektumokat hozzon létre – mindezt a bonyolult ipari nyomtatók árának töredékéért.

A printer neve MultiFab és a gép tulajdonképpen rendszerek rendszere. A nyomtató programot egy központi komputer futtatja, amely a felépülő objektumokat vizslató 3D-szkennerek és gépi látás révén időközben visszajelzéseket is kap az előállítás folyamatáról. A számítógép ennek fényében mind a műveleten, mind pedig a felhasznált anyagokon utólagos változtatások foganatosítására is képes.

A szerkezet további különleges tulajdonsága, hogy a már régebben legyártott tárgyak „köré” is tud nyomtatni, mint ahogy ez az alábbi, pengetartóba ágyazott borotvapenge esetében is történt:

Forrás: Popular Science

A kész alkatrészekből „eszkábált” MultiFab összköltsége 7000 dollár, ami ugyan a hobby-printerekhez viszonyítva drágának nevezhető, az ipari 3D-nyomtatók csócsmodelljeihez képest azonban labdába sem rúg az ellenértékével.

Íme, egy videó a szerkezetről:

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Science)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[173452] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés