hirdetés
hirdetés

Kutatás-képzés

Repülés-élettani központot avattak Debrecenben

Átadták a Pharma-Flight kutató-képző központot Debrecenben. A mintegy 5 milliárd forintos beruházás a világon egyedülálló módon egyesíti magában az egyetemi szintű pilótaképzést és a speciális egészségügyi igényeket kiszolgáló laboratóriumi kutatás és kisszériás gyógyszergyártás funkcióit. Debrecen a központ létrehozásával felkerült a repülős társadalom világtérképére.

hirdetés

A létesítmény megalkotói olyan innovatív koncepcióval nyertek el mintegy 3,5 milliárd forint uniós támogatást, amelynek eredményeként Európában – komplexitásában – mással össze nem vethető intézményt hoztak létre. A légiközlekedés robbanásszerű fejlődése egyre több magasan képzett légügyi szakembert igényel. Erre reagál a jövő év elejétől kezdve a Pharma-Flight Kft. és a Debreceni Egyetem együttműködésével itt megkezdődő nemzetközi pilótaképzés, amelyben a Pharma-Flight az egyetem kihelyezett tanszékeként működik.

A Debreceni Egyetemmel közös gyógyszerkutatás elősegíti magyar tudományos eredmények megszületését a hatóanyagoknak a hajózó személyzetre gyakorolt hatásainak megismerése területén, a későbbiekben a gyártókapacitása pedig lehetővé teszi a pilóták speciális gyógyszerekkel való ellátását. A Pharma-Flight világszínvonalú egészségügyi berendezései és műszerei hozzájárulnak majd ahhoz, hogy a közlekedés valamennyi ágazatában hatékonyabban lehessen megállapítani a dolgozók alkalmasságát, és segíthet abban, hogy szükség esetén megfelelő egészségügyi és szakmai rehabilitációt kaphassanak a munkavállalók.

Az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Programja támogatásával rekordidő alatt elkészült Pharma-Flight Nemzetközi Tudományos és Szolgáltató Központot pénteken avatták fel. Az avatóünnepségen elhangzott, hogy a Pharma-Flight Kft. olyan kutatási célokat, képzési irányokat tűzött maga elé, amelyek a debreceni tudományos műhelyt az egész ország az egyik legérdekesebb kutatási központjává teszik. Megalkotói úttörő munkát végeztek, mert a Malév megszűnése óta először sikeresen újjáélesztik a korábban nagyra értékelt magyar pilótaképzést és elismerést hoznak a magyar légügyi szakértelemnek.

Újjáélesztik a korábban nagyra értékelt magyar pilótaképzést (forrás: Pharma-Flight)
Újjáélesztik a korábban nagyra értékelt magyar pilótaképzést (forrás: Pharma-Flight)

Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere elmondta: „A Debreceni Nemzetközi Repülőtér a régió legdinamikusabban fejlődő regionális repülőtere. Amellett, hogy 2016-ban hét európai nagyváros, London, Párizs, Brüsszel, Milánó, Eindhoven, Malmö és München közvetlenül elérhető lesz Debrecenből, Münchenen keresztül további 130 város is a világ különböző pontján. A debreceni repülőtéren nemcsak a személyszállításra, hanem az áruszállításra, az oktatásra, képzésre és az innovációra, tudományos munkára is tudunk építeni. A Pharma-Flight innovációs és oktatási tevékenységével olyan egyedi karaktert ad a debreceni repülőtérnek, amellyel a világ legnagyobb repülőterei sem rendelkeznek.”

Az oktatás részét képezi az Airbus A320-as és egy Boeing 737-es repülőgép-szimulátorokon való gyakorlás is.  Czirják György ügyvezető kiemelte annak jelentőségét, hogy a Pharma-Flight által üzemeltetett egészségügyi centrum a legmagasabb színvonalon képes elvégezni a légialkalmassági és egyéb kötelező egészségügyi és hatásvizsgálatokat, amelyek eredményeként növelhető a légiközlekedés biztonsága. Ugyanezek a kapacitások elősegíthetik a hivatásos nehézgépjármű- és autóbuszvezetők, valamint más, közlekedésbiztonsági kockázatokkal járó hivatást gyakorló szakember alkalmasságának gyors, pontos és költséghatékony vizsgálatát.    

(forrás: Pharma-Flight/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés