hirdetés
hirdetés

Lézertechnológia

Egyedülálló és hiánypótló

A megújuló energia és a lézertechnológiai képzést indítanak Tatabányán

Magyarországon egyedülálló lézertechnológia és megújulóenergia-képzéseket indít a Modern Üzleti Tudományok Főiskolája (MÜTF), a gyakorlati oktatás és alkalmazás feltételeként pedig korszerű laborokat alakítanak ki – jelentette be Hajtó János rektor Tatbányán, a főiskola két nyertes uniós projektjének február 17-i nyitórendezvényén.

hirdetés

A vállalati szereplők bevonásával kettő új, hiánypótló szakirány, egy szakirányú továbbképzés, nyolc rövid ciklusú vállalati képzés, közel negyven szakmai és kifejezetten projektekre, fejlesztésekre konvertálható ismereteket tartalmazó, 3D animációkkal ellátott e-learning tananyag kidolgozása folyik jelenleg a Modern Üzleti Tudományok Főiskoláján.

Milyen tudásra van szükség?

Az intézmény összetett kutatást végzett, hogy megvizsgálja, milyen képzéseket kínál jelenleg a hazai és nemzetközi felsőoktatás a lézertechnológia és a megújuló energiagazdálkodás terén, valamint hogyan épül fel a képzési tematika a különböző intézményekben – mondta Horváth Tamás kutatásvezető, az Eruditio Kft. ügyvezető igazgatója a nyitórendezvényen. Hozzátette: munkaerő-piaci vizsgálat során mérték fel a MÜTF által indítani kívánt új képzések iránti vállalati igényeket és a végzettekkel szembeni elvárásokat.

A megkérdezett energetikai szakemberek részéről alapvető igény a komplexitás. Elvárás a végzett hallgatókkal szemben, hogy gyakorlatorientált, sok területre kiterjedő tudással rendelkezzenek, a műszaki ismeretekre helyezett hangsúly mellett pénzügyi, jogi, közgazdasági kompetenciák is jelenjenek meg a képzésekben – jegyezte meg a kutatás vezetője.

Hiányzó szakemberek a munkaerőpiacon

A megújuló energia és lézertechnológia olyan rendkívül gyorsan fejlődő stratégiai ágazatok, amelyek meglehetősen nagy üzleti és munkaerő-felszívó potenciállal bírnak, ráadásul az e területeken folyó fejlesztések egybeesnek Magyarország és az Európai Unió célkitűzéseivel – hangsúlyozta előadásában Medgyesy Balázs. A környezetvédelmi szakértő rámutatott, számottevő munkaerőhiány jelentkezik megújuló energiatermelés és gazdálkodás mérnökökből, akik segítségével hatékony önkormányzati és zöld energiagazdálkodás valósítható meg.

Gyors és folyamatos a lézertechnikai piac fejlődése
Gyors és folyamatos a lézertechnikai piac fejlődése
A legutóbbi felmérések arról számolnak be, hogy 15 év alatt az anyagmegmunkáló lézerrendszerek világpiacának forgalma ötszörösére növekedett. Hihetetlenül hangzik, de fontos jel az ipar és az akadémiai szektor számára is, hogy körülbelül öt-tízévente alapjaiban új, a korábbiaknál jobb tulajdonságú, hatékonyabb és gazdaságosabban üzemeltethető lézer sugárforrások jelennek meg a világpiacon – magyarázta a lézertechnológia képzés jelentőségét Buza Gábor, a Bay Zoltán Anyagtudományi és Technológiai Intézet igazgatója. Hozzátette: nem hivatalos adatok szerint Magyarországon napjainkban lényegesen több mint 200 nagyteljesítményű lézerberendezés üzemel, erre a speciális területre koncentráló szakemberképzés azonban nincs, így jelenleg öt-hatezer képzett szakembert igényel a piac.

Üzlet a tudományért, tudomány az üzletért

Vállalatokkal közös képzésfejlesztés mellett, ugyancsak a gazdasági szektorral való együttműködés erősítését szolgálja a főiskolán most márciusban megnyíló Technológia és Tudástranszfer Iroda, melynek elsődleges célja, hogy optimális tudásáramlást biztosító környezetet teremtsen a helyi tudásbázisok és innovatív vállalkozók számára. A főiskolán működő tudásmenedzsment központ legfontosabb feladatai közé tartozik majd a vállalatok innovációs tevékenységének támogatása, szakértői tevékenység és tanácsadás biztosítása műszaki, közgazdasági, pályázati, iparjogvédelmi, szabadalmaztatási területen, továbbá a szellemi termékek újdonságvizsgálata, üzleti tervek és innovációs stratégiák kidolgozása. 

Napkohó a kollégiumon


A főiskola Műszaki Intézetének "Alternatív Energia Műhelye" az Élő Energia Kft. által kifejlesztett szolár parabolát helyezett el a főiskola kollégiumának tetején. Az úgynevezett szolár parabola 15,5 négyzetméter összfelületű tükrei (164 tükör) a napsugárzást a szolár parabola fókuszában elhelyezett 40x40 cm-es méretű hőcserélőre vetítik.

Napos időben, a koncentrált napsugárzás kb. 12-13 kilowatt hőteljesítménnyel melegíti a szolár parabola fókuszában elhelyezett hőcserélőn keresztül vezetett víz-glikol keverékből álló, hő átadó folyadékot.

A hőátadó folyadékot, zárt rendszerben keringtetve a szolár parabola hőcserélője és a Kollégium melegvíz ellátó rendszerének hőcserélője között, jelentősen hozzájárul a Kollégium melegvíz ellátásához. A szolár parabola által termelt hőenergia "tiszta", a hőtermelés során nem történik széndioxid kibocsátás.    

A Technológia és Tudástranszfer Iroda működésének eredményeként akár üzleti vállalkozásokat is elindíthat a főiskola – hívta fel a figyelmet Hajtó János. Az intézmény rektora elmondta: a Modern Üzleti Tudományok Főiskolájának fő törekvése, hogy a vállalati szférával való kapcsolatok szorosabbra fűzésével, a főiskola és a vállalkozások közötti technológia transzfert elősegítő tevékenységével megerősítse tudásközpont jellegét. – A főiskola alapvető stratégiai céljainak elérése érdekében sikeresen használta ki a pályázati lehetőségeket.

Öt nyertes projektünk lehetővé teszi az oktatás, a kutatás-fejlesztés, az intézményi szolgáltatások és az infrastrukturális háttér egyetemi színvonalúvá fejlesztését – értékelte a MÜTF eredményeit Hajtó János. Hozzátette: a frissen elnyert TIOP pályázat támogatásával új, korszerű megújulóenergia-laborokat és lézerlaborokat hoznak létre, korszerű, ipari koronglézer (diszklézer) és szállézer berendezésekkel, ezen keresztül pedig elismert kutatókat és szakembereket vonzhatnak a főiskolához, elősegítve a térség versenyképességét.

Fontos lépések 600 millióból

A „Technológia és Tudástranszfer Szolgáltató Iroda létrehozása a MÜTF-ön a Közép-Dunántúli Régió versenyképességének növeléséért” - TÁMOP-4.2.1-0961-2009-0003 számú projektet 2010. június 1. és 2012. május 31. között valósítják meg. A támogatás összege 226.680.256 forint, amely a teljes ráfordítás összegének 87 százalékát jelenti. Az „Új szakmák igényeihez kapcsolódó műszaki képzés- és tartalomfejlesztés a Modern Üzleti Tudományok Főiskoláján” (TÁMOP-4.1.2/A/2-10/1-2010-0017) című projektet 2010. június 1. és 2012. május 31. közötti időszakban valósítják meg. Az intézmény az ehhez szükséges összeg 95 százalékát, összesen 360.154.217 forintnyi támogatást nyert pályázati forrásból.

Szabó Márton
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Egyedülálló és hiánypótló
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés