hirdetés
hirdetés

Csomagolás másként

Egyedi automatizáció

Az élelmiszeripar számos területén növekszik az igény a csomagolás gépesítésére és automatizálására. Különösen a fenntartható anyagtakarékosságot kínáló rendszerek népszerűek.

hirdetés

Egyre több, gyorsan fejlődő élelmiszeripari üzem jelenik meg a hazai piacon a mélyhúzó csomagológép vagy egyéb feldolgozógép beszerzésének igényével. Nem véletlenül, hiszen a megfelelő termékvédelemhez elengedhetetlen a jó csomagolás. A síkfóliás mélyhúzó csomagológépeket általában minden olyan élelmiszeripari tevékenységnél használják, ahol nagy mennyiséget kell jó minőségben, de költséghatékonyan, precízen és gyorsan csomagolni.

Fenntartható anyagtakarékosság

A mélyhúzott csomagolástechnikai módszerrel nagyban megnövelhető a gyártás kapacitása és az élelmiszerek eltarthatósági ideje a csomagolást követően. Csökkentve az anyagfelhasználás mennyiségét, biztosítva a jó újrafelhasználást, növelve a termékeltarthatósági időt immáron valóban fenntartható csomagolásról beszélhetünk. Hiszen az adott területre vonatkozó, optimális csomagolási megoldás kiválasztása, a lehető legjobb anyagtakarékosság jelenti az igazi fenntarthatóságot. A mérnökök a speciális igényeket is ötletes, ugyanakkor gazdaságos megoldásokkal igyekeznek kielégíteni. Csak annyi anyagfelhasználással terveznek, mint amennyi a termékvédelemhez feltétlenül szükséges. Noha élelmiszeripari csomagolás esetében nem nélkülözhetik a műanyagokat – hiszen egyértelmű előnyöket biztosítanak –, az anyagfelhasználás és az újrahasznosítás szempontja egyre fontosabbá válik.

Síkfóliás mélyhúzó csomagológép
Síkfóliás mélyhúzó csomagológép

Testreszabott megoldások

Minél jobb minőségű és különlegesebb termékeket gyárt egy élelmiszeripari vállalkozás, annál nagyobb az igénye a tökéletes minőségű, testre szabott csomagolásokra és az áruvédelem biztosítására. A nyers húsok, baromfik, szeletelt húskészítmények, gyümölcsök, zöldségek, hidegkonyhai termékek, de akár állateledelek csomagolására egyaránt alkalmas védőgázos, vákuumos csomagolási megoldásokkal meggátolható a mikroorganizmusok számának növekedése vagy az oxidáció a csomagban. Az élelmiszeripari gázok (nitrogén, szén-dioxid, oxigén) segítik a csomagolás és tartósítás hatékonyságát. Használatukkal hosszabban megőrizhető a termék frissessége, színe és minősége.

Minőség az élelmiszeriparban

Az élelmiszeripari csomagolás esetében releváns környezeti paraméter a termékvédelem és az eltarthatóság, amelyre a fogyasztók és a háztartások is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a Covid–19-világjárvány óta. A fenntarthatóság érdekében azonban az egyre vékonyabb fóliák alkalmazása terjed az élelmiszeriparban. Az ilyen csomagok biztosítják a fóliahegesztés jó minőségét, és garantáltan nem engedik a gáz szivárgását, illetve a csomag összeesését. Ma már – függően a forma tervezésétől – az alacsony mikronszámú alsó és felső fóliák esetében is biztosított a csomagolási minőség. Érdemes olyan gyártót választani, amelynek gépei minőségi csomagolást, egyedi igényekhez való illeszkedést tesznek lehetővé a hazai hús-, tej-, baromfi- és sütőiparban, beleértve az esetlegesen felmerülő javítási, karbantartási és alkatrészellátási szolgáltatásokat is.

Cikkünk eredetileg a Gyártástrend decemberi lapszámában jelent meg.

(forrás: Doroti Pack Kft.)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés