hirdetés
hirdetés

FAST

Beszáll az idegen létformák felkutatásába Kína

Pillanatnyilag egy rekord nagyságú rádióantennával igyekszik előmozdítani a feladat kivitelezését.

hirdetés

Október 12-én a National Astronomical Observatories of China (NAOC – Kínai Nemzeti Csillagászati Obszervatóriumok) bejelentette, hogy csatlakozik a Breakthrough Listen Initiative (Breakthrough Hallgatózási Kezdeményezés) nevű és Jurij Milner orosz milliárdos 100 millió dolláros támogatásával elindult vállalkozáshoz. A projekt célja az idegen létformák felkutatása.

Az akcióban immár közreműködő, fél kilométer átmérőjű, vagyis rekordnagyságú Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope (FAST) építése júliusban fejeződött be,

FAST (Fotó: FAST)

A távcső célja már kezdettől fogva a Földön kívüli létformák lefülelése volt, és az irányítói azt állítják, hogy „a jelenlegi berendezésekhez képest 5-10-szer nagyobb potenciállal rendelkezik az idegen civilizációk felfedezéséhez.”

A FAST tehát még tovább gazdagítja a Breakthrough kutatási teleszkópjainak és eszközeinek a listáját. Többek között idetartozik még a nyugat-virginiai Green Bank Telescope, az ausztráliai Parkes Observatory és a kaliforniai Automated Planet Finder Automated Planet Finder at Lick Observatory is.

A leírtaknak megfelelően a FAST nem csak egy különállóálló, a maga nemében különösen erős teleszkóp, amelynek máskülönben a hatalmas, 500 méter átmérőjű parabolaantennája egyedül is a nagyon gyenge rádiójelek észlelésére és a galaktikus fősíkon vagy akár a teljes égbolton végzett érzékeny felmérések elvégzésére is képes. Andrew Siemion, a Breakthrough Listen projekt részvevője és a Berkeley SETI Research Center igazgatója szerint a távcső a többi létesítményben detektált halvány jelek nyomon követésébe is besegít.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: PopSci)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés