hirdetés
hirdetés

Űrkutatás

Mégis létezik az X bolygó?

Egy épülőfélben lévő óriásteleszkóp végre bebizonyíthatja – vagy megcáfolhatja – egy újabb, Föld méretű égitest feltételezett létezését a távoli Naprendszerben. Még nincs egy éve, hogy a NASA kizárta a bolygó létezését, most mégis tovább keresik.

hirdetés

Amint arról a Gizmodo is beszámol, csillagászati körökben már évek óta forró téma egy bizonyos „Planet X” elnevezésű, körülbelül Föld nagyságú bolygó, amely egyes elméletek szerint a Naprendszer legtávolabbi tartományaiban szomorú magányban rója a csillagászati egységeket.

Az amerikai NPR rádió éppen e titokzatos, feltételezett égitest kapcsán vette „górcső” alá a Large Synoptic Survey Telescope (Nagy Szinoptikus Felmérő Távcső, rövidítve LSST) nevű, hatalmas csillagvizsgáló szerkezetet, amelyet az eddigi legnagyobb égboltfelmérési program keretében 2020-ban terveznek üzembe helyezni. A chilei Cerro Pachónban éppen építeni kezdett objektum a többi között az X bolygó létezését övező kérdéseket is minden kétséget kizáróan megválaszolja majd; a belsejében elhelyezendő, 3,2 gigapixel felbontású digitális kamera legalábbis erre enged következtetni. Érdekes ugyanakkor megjegyezni, micsoda élénk vita kíséri még mindig egy ilyen közeli planéta vélelmezett létezését, főleg annak fényében, hogy a NASA 2014-es vizsgálatai csupán „hűlt helyét” állapították meg az égitestnek.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Gizmodo)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés