hirdetés
hirdetés

Űrkutatás

Az űrben is ott vannak

Az ABB a Kanadai Űrügynökséggel kötött szerződés keretében egy Mars-kutató programhoz már megtervezte azokat a készülékeket, amelyekkel a molekuláris élet jelenlétét lehet majd észlelni. Ezzel párhuzamosan berendezései helyet kapnak az összes, jelenleg fejlesztés alatt álló európai időjárási műhold fedélzetén, összesen 9 műholdra telepített optikai rendszerben. 

hirdetés

Az ABB részvétele az űrtechnológiák fejlesztésében az 1980-as évek közepén kezdődött. Azóta az ABB már több mint 50 űrprogramban vett részt világszerte. A cég által gyártott, jelenleg is Föld körüli pályán keringő optikai mérőrendszerek mérik az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását és az ózonszintet, illetve előre jelzik az időjárás változásait. 

Az ABB technológiája segíti a műholdakat a pontosabb mérésekben
Az ABB technológiája segíti a műholdakat a pontosabb mérésekben

Az ABB-nek az időjárási műholdak terén szerzett szaktudása kiváló lehetőséget teremt arra is, hogy a cég részt vegyen az emberiség egyik legbátrabb kísérletében, hogy embert küldjön a Marsra. Elvégre az FTIR-technológiát (Fourier-transzformációs spektroszkóp) eredetileg az űr vizsgálatához tervezték, és csak később nyert teret számos más alkalmazásban is. 

FTIR

Az ABB Fourier-transzformációs spektroszkópja (FTIR), amelyet a cég Québecben működő Measurement & Analytics egysége gyárt, egy olyan nagy teljesítményű készülék, amely a fényspektrum egy meghatározott tartományában méri a fény tulajdonságait. Ez a technológia képes létrehozni egy molekuláris „ujjlenyomatot”, amely alapvetően a molekulában lévő kémiai kötések típusainak felelnek meg.

Az egyes kémiai kötésekhez több, egyedi frekvencia tartozik, amelyen az adott molekula rezeg. Ez jelenti azt az „ujjlenyomatot”, amelyet az ABB technológiája detektál, illetve arról minőségi és mennyiségi mérési adatokat képes szolgáltatni. Az ilyen mérések lehetővé teszik, hogy a légkörben pontosan mérjék a hőmérsékletet és a nedvesség koncentrációját, majd a mért adatokat betáplálják időjárás-előrejelzési modellekbe.  

Az ABB FTIR készülékei alacsony Föld körüli pályán, illetve a 36 000 kilométer magasságban keringő geostacionárius műholdakon is alkalmazhatók. Ezeknél a készülékeknél a Föld körüli pálya függvényében különböző fokú érzékenységre van szükség ahhoz, hogy pontosan mérni tudják a légkör tulajdonságait. Az FTIR technológia stabil és rendkívül megbízható, amelynek köszönhetően ideális megoldást jelent a hosszú üzemidővel tervezett űrkutatási programok számára.  

A Mars a múltban makacsul ellenállt a felfedezésre tett emberi próbálkozásoknak. Az elérésére indított eddigi kísérletek közel fele kudarcba fulladt. A kudarcok egy része annak tudható be, hogy a Mars volt az első bolygó, amelyet az ember megkísérelt felfedezni. Ezen sikertelen kísérletek pozitív hozadéka, hogy az évek során számos értékes tapasztalattal lettünk gazdagabbak. Az elmúlt két évtizedben azonban jelentős előrelépés történt. A Mars körül keringő és annak felszínére leszálló négy műhold nagyszerű felvételeket készített a bolygóról. A felvételek azt mutatják, hogy az összetett geológiai múlttal rendelkező Mars hasonlít a Földhöz. 

Segítség a Marson

Napjainkban több űrügynökség és magáncég kutatja annak a módját, hogy miként lehetne megtenni a következő nagy lépést: hogyan lehetne embert küldeni a Marsra, és ott kolóniát létesíteni. Ezekhez a projektekhez olyan megoldásokra lesz szükség, amelyek terén az ABB széleskörű szaktudással rendelkezik. A Kanadai Űrügynökséggel kötött szerződés keretében az ABB egy Mars-kutató programhoz már megtervezte azokat a készülékeket, amelyekkel a molekuláris élet jelenlétét lehet majd észlelni. A jövőben, amikor az ember a vörös bolygó felszínére lép, s elkezdi a kolónia kiépítését, a levegő minőségének ellenőrzése kiemelkedő fontosságú feladat lesz. Az ABB már ma is olyan analizátorokat gyárt, amelyek nagy teljesítményű eszközök a levegő biztonságos összetételének hatékony ellenőrzéséhez. Az ABB-nek a digitális csatlakoztathatóságot és az energiahatékonyságot szolgáló robusztus megoldásai elengedhetetlen kellékei lesznek a Marsra tervezett utakon, majd a Mars meghódítására tett kísérletekben.

Az energetikai és a negyedik ipari forradalomban betöltött vezető szerepére támaszkodva az ABB jelentős szerepet játszik majd a jövő űrkutatásában is. A vezető szerepet biztosító fejlett technológiák azt is jól példázzák, hogy az ABB miként halad a jövőbeni technológiai fejlődést szolgáló törekvések élvonalában. Az ABB rendelkezik az űrkutatási hardver kiépítéséhez szükséges összes infrastruktúrával, köztük 8 tisztaszobával és a NASA által tanúsított laborokkal is.

(forrás: ABB/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés