hirdetés
hirdetés

Nanoanyag

Az apró mágneses tekercsek segíthetik a mikroműanyagok lebontását

A műanyag lebontásának új módja elősegítheti a víz megtísztítását az apró műanyagdaraboktól, mielőtt azok a csatornába kerülnének. 

hirdetés

A vízművek általában nem képesek kiszűrni a mikroműanyagot, például hámlasztó gyöngyöket vagy azokat az apró szemcséket, amelyek a vizes palackok bomlása során keletkeznek. Ezek az mikroszemcsék évtizedekig szennyezik a környezetet és egészségügyi kockázatot jelenthetnek az emberek és az állatok számára egyaránt. Az új nanoanyag, amely műanyagot lebontó vegyi anyagot állít elő, sokkal gyorsabban lebonthatja ezeket a maradványokat. Az előzetes tesztek során a nanorészecskék csupán néhány óra alatt megtisztították a vízmintát.

Ez a víztisztító módszer nitrogénnel bevont szén nanocsöveket használ. A peroxi-monoszulfátnak nevezett vegyülettel keverve a nanocsövek reaktív oxigén-származékokként (a reaktív oxigén fajok – ROS – kémiailag reakcióképes vegyületek, amelyek oxigént tartalmaznak) ismert vegyi anyagokat képeznek, amelyek a mikroműanyagokat apróbb kémiai komponensekké bontják le. Az egyes nanocsövekbe beágyazott mangán mágnesessé tette a csöveket, lehetővé téve, hogy a vízből eltávolítsák a lebontott szennyeződéseket. A víz melegítése felgyorsítja ezt a folyamatot. 

Mikroműanyagok a kereskedelmi forgalomban lévő arctisztító szerekben, négy különböző márka esetében
Mikroműanyagok a kereskedelmi forgalomban lévő arctisztító szerekben, négy különböző márka esetében

Jian Kang, az ausztráliai Perthben lévő Curtin Egyetem vegyészmérnöke és munkatársai mikroműanyaggal szennyezett 80 milliliteres vízmintákon tesztelték technikájukat. A szén nanocsöves kezelés nyolc órán keresztül 120 Celsius-fokra melegített vízben történt és körülbelül 30-50 százalékkal csökkentette a vízben található mikroműanyagok mennyiségét. A mikroplasztikus bomlás kémiai melléktermékei, mint például az aldehidek és a karbonsavak, nem jelentenek jelentős környezeti veszélyt.

A jövőben azok víztisztító létesítmények, amelyek ezeket a nanoanyagokat használják, nemcsak segíthetnek megakadályozni az új mikroplasztikus szennyező anyagok bejutását a környezetbe, hanem potenciálisan el tudják távolítani a műanyagrészecskéket a szennyezett csatornákból is.

Trapp Henci
a szerző cikkei

(forrás: Science News , Cell)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés