hirdetés
hirdetés

Kutatás-fejlesztés

Agy-számítógép összeköttetést jelentett be Elon Musk

Elon Musk bejelentette legújabb kutatási projektjének első eredményeit. Bemutatta azt a mesterséges neuron szálat, amelynek segítségével az emberi agy összeköttetésbe kerül egy számítógéppel.

hirdetés

Július 16-án San Franciscóban jelentette be Elon Musk legújabb kutatási projektjének első eredményeit: bemutatta azt a mesterséges neuron szálat, amelynek segítségével az emberi agy összeköttetésbe kerül egy számítógéppel. A kutatás-fejlesztési projekt eleinte az agyi rendellenességekkel küzdő emberek támogatására összpontosít, de a cél végül az ultranagy sávszélességű agyi-gép interfészek kifejlesztése az emberek és a számítógépek összekapcsolására.

Elon Musk első megjegyzéseit a Neuralinkről 2017-ben tette, most ott tart, hogy 2020-ig megvalósítja az első emberi kísérletet a technológiával. A Neuralink vállalat az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának jóváhagyását kérte a klinikai vizsgálatok megkezdéséhez.

Elon Musk( Forrás: Flickr)
Elon Musk( Forrás: Flickr)

Úgy tűnik, hogy a Neuralink jóval túlmutat az orvosi felhasználáson sőt, az egészségügyben való alkalmazása csak egy módja annak, hogy gyorsabban tesztelhessék a technológiát. A jelen elképzelés, hogy egy speciális géppel apró lyukakat fúrnak az agyba, hogy ezeken keresztül ágyazzák be a vékony szálakat, amelyek apró processzorokhoz kapcsolódnak majd, és bluetoothon keresztül csatlakoznak az okostelefonhoz vagy számítógéphez. Az elképzelés, hogy a folyamat olyan egyszerű legyen, mint egy lézeres szemműtét. Ahogy a Quibiten olvasható a részletes leírásban, a varrógépszerű robotot képes ultravékony szálakat beültetni az agyba, amin keresztül a páciens a gondolataival irányítja a rácsatlakoztatott számítógépet – a beültetéshez négy darab, 8 milliméter átmérőjű lyukat kell fúrni a koponyába. A szálak vastagsága 60 mikrométeres (0,06 milliméter), ami az előadók szerint az emberi haj vastagságának negyede.  

Ahogy írják, "arra rá kell jönni, hogyan lehet biztonságosan készüléket ültetni az agyba, ahol a legerősebbek a neurális jelek. Ezzel próbálkozik a Neuralink is, de elektromos vezetéket és más készülékeket csatlakoztatni az agyhoz nem gyerekjáték, a szerv ugyanis igyekszik minden külső objektumot idegenként kezelni, hegszövetet képezve köré, így nehezítve az eszközök dolgát, hogy tiszta jelet vételezzenek az agyból."

Az agyi jelek tömörítése és dekódolása a legnagyobb kihívás, ahhoz, hogy az emberi agy és a számítógépek közötti kommunikáció veszteségmentes legyen, nagyon nagy sávszélességet kell biztosítani.

A gondolatolvasás, az agy és a számítógép közötti kommunikáció, a BCI (brain-computer interface), vagyis a közvetlen neurális csatlakozás körüli kutatás-fejlesztések 1971-ben elkezdődtek. Hogy az egészségügyi célokon túl mire használjuk majd ezeket az agy-számítógép interfészeket, még nem tudni pontosan.

A Neuralink reményei szerint mindesetre a technológia hamarosan lehetővé teszi, hogy üzeneteket, emaileket írjunk pusztán a gondolatainkkal, vagy mentálisan mozgassuk a számítógép kurzorát, így mindenféle külső eszköz nélkül tudunk majd internetezni. A távoli tervek között szerepel, hogy az embereknek lehetősége legyen új nyelveket letölteni, közvetlenül az agyukba.


Elon Musk, Neuralink kutatás-fejlesztésének bemutatója 

A Neuralink küldetése nagyjából abba az irányba mutat, mint Musk többi vállalkozása. A többek között a SpaceX és Tesla tulajdonosa abban a reményben kutat, hogy végül segíteni tudja az embereket az egzisztenciális fenyegetettség érzésük elkerülésében és túlélésükben.

Trapp Henci
a szerző cikkei

(forrás: Quibit)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés