hirdetés
hirdetés

Hologram

A rugalmas, holografikus kijelző jelentheti a jövőt

Lehet, hogy a Holoflex felbontásától nem áll majd el a lélegzetünk, de a technológiájától már valószínűleg akadozni kezd majd.

hirdetés

A holografikus, hajlékony kijelző 3D-videokonferenciák szervezéséhez is alkalmas lehet (Human Media Lab)

Az okostelefonok nem sokat változtak az elmúlt években. Jó, igen, gyorsabbak lettek, nagyobb a felbontásuk, és jobb képeket készítenek, ám alapvető technológiájuk viszonylag változatlan maradt.

Úgy néz ki, a közeljövőben mégis jelentős fordulat várható e területen.

Az ausztrál Queen University Human Media Lab kutatói bemutatták a Holoflexet, vagyis egy holografikus, OLED kijelzős, rugalmas telefont, amely már a jövő lenge, ámde friss fuvallatának tekinthető. 3D-s szemüveg vagy bármilyen egyéb berendezés nélküli hologramról beszélünk, amelybe most már (szinte) bármilyen szögből betekintést nyerhetünk.

A hologram működéséhez a telefon kijelzőjét több mint 16 000 halszemobjektív takarja, amelyek, éppen mint az üveggolyók a rajtuk átsugárzott képet, a kijelzett fényt meghajlítják. Mindegyik lencse görbülete a látószög változásával a kép egy másik részletét mutatja, azt a benyomást keltve, hogy egy hologramra tekintünk.


Míg a mögöttes képernyő felbontása 1920×1080 pixel, a külső (a halszemobjektívokkal átalakított) érték 160×104. Bár a részletességtől senki nem fogja hanyatt vágni magát, ahogy azt a Human Media Lab-videó is mutatja, a videohíváshoz vagy az egyszerű 3D-s játékokhoz hasonló feladatok segítségével a koncepció hatékonyságának demonstrálásához több mint elég.

Card

A telefon egyébként továbbra is megtartja a kiinduló kütyü tulajdonságait, vagyis egy 1,5 GHz-es Qualcomm Snapdragon 810 processzor és 2 GB memória üzemelteti, illetve Android Lollipop operációs rendszer biztosítja a közötte és felhasználója között fennálló kapcsolatot.

A technológia ebben az évtizedben még bizonyosan nem jelenik majd meg az intelligens eszközökben, de az eljövendő időszakba minden bizonnyal (térbeli) betekintést nyerhetünk általa.

A nagyközönség előtt a Holoflexről május 9-én, az ACM CHI 2016-on fog lehullani a lepel.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Science)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés