hirdetés
hirdetés

Űrtechnika

A Nemzetközi Űrállomás a magáncégeknek is nyitva áll

Sok kutatást lefolytatott már a NASA a bolygónk körül keringő laboratóriumban ahhoz, hogy terméktesztek és kísérletek céljából végre a szabadverseny szereplői is igénybe vehessék az orbitáló komplexumot.

hirdetés

A múlt héten egy kávéfőző társaságában a SpaceX Falcon 9 nevű rakétájának fedélzetén még további öt kísérlet tartozékai vették célba a Nemzetközi Űrállomást (International Space Station – ISS). Az építményt övező, súlytalanságtól „terhes” környezet egyedi hellyé teszi az űrjárművet, ahol vonzó lehetőség a különböző anyagok viselkedésének, illetve biológiai szövetek és kristályok növekedésének tanulmányozása. A NASA már sok kutatást elvégzett az ISS-en, és az űrügynökség kezdi megérteni, hogy hogyan nyissa meg a magánszektor előtt is a vizsgálatok lehetőségét.

Itt jön a képbe a CASIS (Center for the Advancement of Science in Space – A Tudományos Fejlődés Űrbeli Központja), amely az űrállomáson az amerikaiak laboratóriumában folyó kutatások vezetéséért felelős. A CASIS ez úton szeretné közölni a Föld magáncégeivel: az ISS a rendelkezésükre áll.

Kutatási szempontból az űrállomás igen sok egyedi tulajdonságot tud felmutatni, amelyeket nem könnyű a Földön rekonstruálni. Ott van például a súlytalanság, amely felgyorsíthatja a betegségek kialakulását, és mint ilyen, az arra kíváncsi cégeknek segíthet az öregedés folyamatát megérteni.

„Súlytalansági környezetben minden élő szervezet az evolúciója során tapasztalttól nagyon eltérő miliőben találja magát” – mondta a Popular Science-nek Michael Roberts, a CASIS senior kutatásvezetője. „Ha elvesszük a gravitációs vektort, olyan gén- és fehérjekifejeződéseket leplezhetünk le, amelyek a Földön betegségeket okozó pathwayekhez hasonló, számos útvonalat segítenek a testünkben megérteni.

Nemzetközi Űrállomás (Forrás: Wikipedia)

Az állomáson tapasztalható jelenségek közül a tudomány számára ugyancsak vonzó fenomén a csökkentett üledékképződés. A Földön a gravitáció leülepedésre készteti a folyadékokban a részecskéket. Ez például a fehérjekristály-képződéssel kapcsolatos kísérleteknél gondot okozhat, mivel a kristályok részecskéi nem egyenletesen oszlanak el.

A Merck is például ezt akarja elkerülni, amikor az emberi monoklonális antitestek két típusát az űrállomáson igyekszik kikristályosodásra bírni. (A monoklonális antitestek fontos orvosi eszközök, melyeket például rákos sejtek beazonosítására, és az autoimmun betegségek kezelésénél lehet felhasználni.)

És természetesen ott van a zord, vákuumos űr, amelyben, ha kedvük támad, a cégek „megmártogathatják” a termékeiket. Az alacsony Föld körüli pályára állított áru ezután pár óra alatt igen magas hőmérsékleti ingadozást szenvedhet el.

Egy kis probléma van, az ár, amely még mindig igen csak borsos.

„Ezzel a teljes megépített infrastruktúrával együtt nem kérünk pénzt a kilövő járműért és a labortechnikusukként szolgáló űrhajósért” – nyilatkozta a Popular Science-nek Cindy Bouthot, a CASIS vállalkozásfejlesztésért felelős igazgatója. „Nyilvánvalóan vannak belső fejlesztési költségek, a saját forrásaik, minden, a projekttel kapcsolatos erőfeszítésnek megvan az ára. Ez 50 000 dollártól bármeddig terjedhet.”

„Amikor a cégekkel beszélünk, először a tudományt említjük” – mondja Bouthot. „Ténylegesen felajánljuk nekik ezt a vonzó tudományos platformot, és megmutatjuk nekik, hogy megéri a saját bőrüket is belevinni a játékba."

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés