hirdetés
hirdetés

A kísérlet sikerült

Véget ért a Mars-utazás földi szimulálása

Ötszázhúsz nap után sikerrel ért véget pénteken Moszkvában a Mars-500 földi kísérleti expedíció.

hirdetés

A vörös bolygóra utazást imitáló kísérlet kezdetén, 2010. július 3-án lepecsételt, és most, mintegy másfél év után felnyitott fémajtón keresztül hat mosolygós "Mars-utazó" lépett ki. A feladatot a rájuk váró szakemberek szerint várakozáson felül teljesítették. A nemzetközi expedícióban három orosz szakember vett részt. Alekszej Szityev vezette a kísérletet, a misszió orvosa Szuhrob Kamolov volt és kutatóűrhajósként velük tartott Alekszandr Szmolenszkij. A legénységben a francia Romain Charles fedélzeti mérnökként dolgozott, az olasz Diego Urbina és a kínai Vang Jüe szintén kutatási feladatokat látott el.

Több mint száz tudományos kísérletet hajtottak végre
Több mint száz tudományos kísérletet hajtottak végre

Az Orosz Tudományos Akadémia Orvosbiológiai Intézetében létrehozott kísérleti körülmények között a hat vállalkozó három szakaszban hajtotta végre az imitált repülést. 240 napig tartott a Földről a Marsra utazás, majd 30 napot tartózkodtak az űrkutatók a Vörös bolygón és újabb 240 nap alatt "tértek vissza" bolygónkra. A hosszú idő alatt az "űrhajó" legénysége több mint 100 tudományos kísérletet hajtott végre. A Mars-űrhajó egy olyan különleges orvosi-műszaki egység volt, amelyben a lehető leghitelesebben kísérelték meg előidézni azokat a körülményeket, amelyek egy igazi Mars-expedíciónál várhatnak az űrhajósokra, a súlytalanság és a sugárzás kivételével.

A kapcsolatot a külvilággal csupán a Központi Repülésirányítással tarthatták. A központ teljes mértékben imitálni tudta a Marsra repülést, még a késlekedő rádiójeleket is. A nagyszabású vállalkozásról a benne résztvevő Európai Űrkutatási Ügynökség és az orosz partner, a Roszkozmosz is elismerően nyilatkozott. Az utóbbi repülési programjainak vezetője bejelentette, hogy a Nemzetközi Űrállomáson a Mars-500 expedícióhoz hasonló kísérletet szeretnének végrehajtani néhány év múlva.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[98942] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés