hirdetés
hirdetés

Geológia

A Föld idáig ismeretlen rétegére bukkantak

Utah-i tudósok azt állítják, hogy az egyébként viszonylag képlékeny földköpenyen belül most egy új, igencsak kemény réteget sikerült felfedezniük.

hirdetés

Nagyon leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy bolygónkat rétegeit tekintve a földkéreg, a (felső és alsó) köpeny, illetve a (külső és belső) mag alkotja. A Nature Geoscience-ben leközölt tanulmányuk szerint amerikai kutatók most egy további, erősen merevnek tűnő zónát azonosítottak a földköpenyen belül.

A Föld rétegei (Forrás: Wikipédia)

„A Földnek a hagymához hasonlóan sok rétege van” – állította egy sajtóközleményben Lowell Miyagi, a Utah-i Egyetem geológusa. – „A legtöbb réteget a bennük megtalálható ásványok határozzák meg. Ezt a réteget nem a benne jelen lévő ásványok, hanem azok ereje jellemzi.”

A tudomány számára régóta ismert tény, hogy az óceánokat és a földrészeket tartó tektonikus lemezek lépten-nyomon becsúsznak egymás alá, és a „nyertes fél” a másikat ilyenkor egészen a köpenyig leszorítja. A mélybe kényszerített lemez mozgása ugyanakkor nagyjából 930 mérfölddel a földfelszín alatt általában ideiglenesen megreked, amelynek okára idáig nem tudtak rájönni a tudósok.

Mivel számos okból a közvetlen megfigyelés kivitelezhetetlen volt (eddig még senki nem fúrt le a köpenyig, illetve a lemez süllyedése nagyjából 300 millió éves folyamat), a tudósok máshonnan közelítették meg a problémát. Fogtak egy (értelemszerűen gyémántból készült) gyémántüllő nevű eszközt, majd ezzel erős nyomást gyakoroltak a köpenyben általában fellelhető kőzetekre. A nagyjából 930 mérföldes mélységben uralkodó nyomás reprodukálásakor azt tapasztalták, hogy a kőzetek brutális módon (nagyjából háromszázszoros mértékben) megerősödtek. Az említett szint alatt a kőzetek atomjai már ismét szabadabban mozogtak, így téve elméletileg lehetővé a lemezek további süllyedését.

Ezért rostokolnak átmenetileg a hatalmas táblák a Föld aránylag formálható rétegében.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Science)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés