hirdetés
hirdetés

A chipbe épített laboratórium

Egy új eljárásnak köszönhetően alig kilencven perc alatt megvan a DNS-vizsgálat eredménye

hirdetés

Sherlock Holmes és a könyvekből jól ismert segédje, Dr. Watson egy kémiai laboratóriumban találkozott először, közvetlenül azután, hogy a detektív felfedezett egy reagenst, amely ki tudta mutatni a vörösvérsejtekben lévő hemoglobint. – Megvan! Megvan! – kiáltja Holmes, ahogy Watson belép. – Tisztelt uram, ez már régóta a legizgalmasabb felfedezés a törvényszéki orvostanban. Nem látja, milyen biztosan felismerhetők e módszerrel a vérfoltok? 

A modern tudomány azonban már nem e romantikus ideál módszereit követi. Napjaink nyomozói inkább a kutatókhoz, például Nina Moranhez fordulnak segítségért. Moran a GE Healtchare Life Sciences divíziójának személyazonosítási vizsgálatokat végző csoportjánál dolgozik az angliai Cardiffban. A csoport most egy olyan eldobható „chipbe épített laboratórium” fejlesztésén dolgozik, amellyel kevesebb mint 90 perc alatt elkészül a DNS-vizsgálat eredménye a vérkenet vagy szájnyálkahártya-kenet alapján.

A rendszer egyszerűen üzembe helyezhető, a kezelők betanításához pedig egy-négy óra szükséges
A rendszer egyszerűen üzembe helyezhető, a kezelők betanításához pedig egy-négy óra szükséges

– A chip tulajdonképpen a hagyományos törvényszéki laboratóriumokban alkalmazott folyamatokat imitálja. Óriási előnye, hogy nincs szükség különleges laboratóriumi berendezésekre, hűtőkre vagy műszaki személyzetre – mondja Moran. Az ilyen gyors DNS-elemzés gyökeresen átalakíthatja a nyomozások folyamatát, csökkentheti a bűnözést, és új jogszabályokat eredményezhet. Moranék csapata már most is együttműködik az FBI-jal és más rendfenntartó szervekkel. 

A DNS-vizsgálat során a bűnügyi helyszínről vagy a gyanúsítottaktól begyűjtött biológiai mintákat elemzik, és egyedi mintákat keresnek a rövid DNS-fragmentumokban. A módszer már most is a személyazonosítás egyik legalapvetőbb eszköze, melyet világszerte széles körben alkalmaznak a büntetőjogi tárgyalásoknál, ám az eredmények elkészülése több napba, vagy akár több hétbe telik. A gyors DNS-vizsgálatot lehetővé tevő első eszközök egyike a GE és a NetBio által kifejlesztett DNAscan gyors DNS-elemző rendszer.

A nyomtató nagyságú berendezés kényelmesen elfér egy íróasztalon. Az amerikai katonai szabványoknak megfelelően strapabíró szerkezet kevesebb mint másfél óra alatt végzi el a minták elemzését. A GE szerint a rendszer egyszerűen üzembe helyezhető, a kezelők betanításához pedig egy-négy óra szükséges. Miután a rendszer feldolgozta a DNS-mintákat, a készülék automatizált szoftvere elemzi az adatokat, majd valós idejű visszajelzést ad az eredmények használhatóságáról. A rendfenntartó szervek ezután biztonságosan továbbíthatják az adatokat a megfelelő adatbázisokba a kereséshez.

A szakember szerint az új technológiával csökkenthetők a lemaradások, a rendfenntartó szervek munkája pedig eredményesebbé válhat. – Olyan új technológiák bevezetésére kerülhet sor, amelyekkel lerövidíthető a DNS-vizsgálatok ideje, így az eredmények már akkor megérkezhetnek, amikor a gyanúsítottak még őrizetben vannak – mondja a szakember.

(forrás: GEreports.com)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés