hirdetés
hirdetés

Egyesülés

2030–ra fúziós erőművet építenének a kanadai tudósok

Egyelőre még fűzik a szövetségi kormányt, hogy némi anyagi forrással segítsen lendületet adni a projektnek.

hirdetés

A tudósok azért biztatják a kormányt, hogy még intenzívebb támogatást nyújtson, mert – amint az köztudott – a fúziós erőmű a hatalmas mennyiségű, tiszta energia megteremtésével végleg szakíthat a fosszilis erőforrásoktól való függőséggel.

Michael Delage, a Burnaby-i székhelyű General Fusion technológiai vezetője szerint, a cél az, hogy 2030-ig egy prototípus fúziós erőművet felépítsenek az olaj és a gáz kiiktathatósága céljából.

Amint azt a CBC megjegyzi, a cég csatlakozott egy kanadai egyetemekből és kutatólaboratóriumokból álló kollektívához is, amely Fusion 2030 néven kiadott egy jelentést. A dokumentum megállapítja, hogy Kanada igencsak jelentős szerepet tölthet be a nukleáris fúziós technológia iparában, feltéve, hogy a szövetségi kormány a következő öt évben 125 millió dollárral támogatja a kutatásokat és a tudományos szférát. Az összeget egyetemek, illetve tudományos és ipari szereplők között osztanák el a prototípus valamikor megépítéséhez. A jelentés magáncégeknek is azt javasolja, hogy lassan kezdjenek beszállni az akciótervbe.

A fúzió egyébként nem tévesztendő össze a fisszióval (maghasadás), mely utóbbi egy nehéz atom felbomlásával keletkezik. A fúzió a Nap belsejében is lejátszódó folyamatot másolja, ahol az extrém hőmérsékletűre hevített hidrogénatomok kényszerűen egy héliumatomban egyesülnek. Ez hatalmas mennyiségű energiát szabadít fel, ami elméletileg egy teljes elektromos hálózatot is „ébren tud tartani”. Az összes megújuló energiaforrás közül a magfúzió rendelkezik a legnagyobb energiasűrűséggel, a legjobb energiamegtérülési aránnyal és a legkisebb szénlábnyommal. Előnye még, hogy nincs szüksége a Földből kivakart energiaforrásokra, és csak nagyon kevés hulladékot termel.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Nature World News)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés