hirdetés
hirdetés

Űrkutatás

2018-ban a SpaceX is űrhajót küldhet a Marsra

Siker esetén az első magáncég lenne, amelynek módjában állt megvetni a lábát egy másik bolygó felszínén.

hirdetés

A SpaceX bejelentette, hogy 2018-ban legénység nélküli Dragon kapszulával óhajt leszállni a Mars felszínére. A küldetés sikere esetén ők lennének az első magáncég, amely landolni tudott egy másik bolygó felületén.

Szerencsére nem marad egyedül a misszió kivitelezésében.

Dava Newman, a NASA ügyvezető-helyettesének egyik blogbejegyzése szerint az űrügynökség beleegyezett, hogy technikai támogatást nyújt a SpaceX küldetéséhez, amennyiben a cég cserébe adatokat szolgáltat majd a Mars légkörébe lépő, leereszkedő, majd pedig landoló űrszondáról.

Akció közben (Forrás: SpaceX)

Tudni kell, hogy a NASA éppen mostanában alaposan, mintegy 85%-kal megnyirbálta a saját marsi landolását célzó kutatásainak költségvetését. A hivatal ezek keretében, a közelmúltban egy óriási, Kis Sűrűségű Szuperszonikus Lassító Berendezés (Low Density Supersonic Decelerator, vagyis LDSD) nevű „felfújható fánkot” fejlesztgetett. A monstrum elméletileg ejtőernyőket és a Mars légkörének „súrlódását” vette volna igénybe ahhoz, hogy bőséges hasznos terhet juttasson el a vörös bolygóra.

A tavalyi tesztek ugyanakkor nem mentek valami jól, és a projekt a NASA-nak évente mintegy 20 millió dollárjába került. Az ügynökség azt állítja, hogy költségvetési megszorítások miatt kellett megrövidíteni a programra költött forrásokat. A SpaceX-szel kötött megállapodás ezzel szemben teljességgel ingyenes, hiszen pusztán az információcserére épül.

Pénzügyi szempontból tehát okos lépés, hogy az amerikai űrügynökség egy magáncéget használ fel landolási stratégiájának kidolgozásához.

„Már lezárult az »űrverseny« korszaka, amikor a fő téma a nemzetek egymás közötti rivalizálása volt" – írja Newman. A NASA prominense szerint egyre nagyobb szerep jut az együttműködésnek.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Science)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[186066] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés