hirdetés
hirdetés

160 mérföld per órás sebességgel képes repülni a magánrepülő prototípusa

A Washingtoni Állami Egyetem kutatóiból álló csapat a ZEVA Aero-val, egy tacomai startup céggel dolgozik együtt, és alkatrészeket tesztel egy egyszemélyes eVTOL (elektromos, függőleges fel- és leszállásra képes) repülőgép létrehozása érdekében.

hirdetés

A ZEVA Aero már el is készítette egy hihetetlenül futurisztikus megjelenésű eVTOL jármű funkcionális prototípusát azzal a céllal, hogy az először az elsősegélynyújtók és a segélyszolgálatok munkáját könnyítsék meg.

Forrás: Interesting Engineering
Forrás: Interesting Engineering

A prototípus már felszállásra kész

A prototípus 160 mérföld/órás (257 kilométer óránkénti) sebességgel 80 kilométerig képes repülni, és felszálláskor az egyedülálló jármű lebeg, mint egy helikopter, majd egy repülőgéphez hasonlóan vízszintesen megdől a hatékonyabb repülés érdekében. Ez lehetővé teszi, hogy kihasználja a csökkentett légellenállás előnyeit.

A Washingtoni Állami Egyetem kutatói nyújtanak segítséget a repülőgép meghajtórendszerének modellezésében és tesztelésében. Emellett tanulmányozzák az aerodinamikai konfigurációkat a jármű tolóerejének és vezérlésének optimalizálása érdekében. Ez különösen fontos, mivel a magánrepülőgép megépítésének legnagyobb kihívása az volt, hogy elegendő tolóerőt generáljon ahhoz, hogy egy embert felemeljen a talajról. Azonban a motorok, vezérlőrendszerek és a könnyebb anyagok fejlesztése jelentősen segít majd a kutatóknak lehetővé tenni a privátjellegű repülést ilyen járművekkel is.

Tehát mikor repülhetünk személyes elektromos járműveinkkel? A válasz kissé bonyolult, hiszen nem csupán egy prototípus legyártása a cél. John Swensen, a Gépészeti és Anyagmérnöki Iskola docense, aki a kutatócsoport tagja, reménykedik, hogy ezek a járművek „inkább előbb, mint utóbb” forgalomba hozhatók lesznek.

A prototípus csupán a legfrissebb jármű a privátjellegű repülés világában. Sok vállalat dolgozik ilyen járműveken – nemrég egy egyszemélyes, barkácsolt eVTOL bukkant fel, nyolc motorral, amely bárhol repülhet és leszállhat a svédországi Jetson Aero jóvoltából. Borsos ára 92 000 dollár, de már létezése sejtet egy rohamosan közeledő, futurisztikus jövőt.

Fazekas Borbála
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés